Бъндеришки езера

Рибно езеро    Дългото езеро    Река Бъндерица    Пирин    Езера в България    Лицево - челюстна хирургия    Планини в България    Урдини езера

Бъндеришките езера се намират в Пирин планина, по хода на река Бъндерица. Те са 21 на брой, 16 постоянни и 7 временни, разпръснати са в различни части на Бъндеришкия циркус. Шест от тях се наричат Овинати езера (Хвойнати езера по името на Хвойнати връх) и са разположени в западния дял на циркуса - вторичен, по-малък циркус, който се нарича още Муратов циркус по името на Муратов връх. Останалите езера от групата се разполагат в по-голямата източна част на циркуса, като най-големите по площ от тях са Дългото езеро, Жабешкото езеро и Бъндеришкото езеро. Дългото езеро има характерна издължена форма и е оградено от върховете Тодорка, Василашки чукар и Бъндеришки чукар. Надморската височина на това езеро е 2305 метра, то е второто по големина в групата - има площ 44 декара. Дълбочината на това езеро е 10 метра, от него изтича река Бъндерица.

Жабешкото езеро лежи на 2323 метра, в южното подножие на връх Тодорка на северозапад от Дългото езеро. Понякога се нарича Малкото езеро поради малката му площ. Когато е пълно, площта му достига 9.6 декара, а дълбочината му - малко над 2 метра. В него се въдят много жаби, от където и произхожда името му. При ясно време в това езеро се отразява Муратов връх.

Западно от Жабешкото езеро се разполага най-голямото езеро от тази група - Бъндеришкото езеро. То има площ от 64 декара, нарича се още Рибно езеро, тъй като е богато на риба. На местен говор се нарича още Бъндеричко езеро. Надморската му височина е 2188 метра, а максималната дълбочина - 12 метра. От бреговете на това езеро се откриват невероятни гледки към връх Вихрен и Хвойнати връх. Едно от Седемте Рилски Езера носи също името Рибно езеро, но тук очевидно става въпрос за Рибното езеро не в Рила, а в Пирин.

Всички останали езера от групата са малки. Четири временни лежат на една тераса недалеч на северозапад под Башлийска порта. Те са най-високо разположените в групата - на надморска височина от 2475 до 2480 метра. На югозапад от Дългото езеро има едно сравнително голямо безотточно езеро, което има площ от 4.16 декара. На изток от него има още две по-малки езера, които наподобяват речни разливи. В непосредствена близост на югозапад и на север до Бъндеришкото езеро има две малки езера, а други две се намират върху една висока тераса на юг от него.

Към групата на Бъндеришките езера спада и езерото Окото - очевидно не става въпрос за най-дълбокото от Седемте Рилски езера, много имена на върхове в Рила и Пирин се дублират. То е най-ниско разположеното, на височина 2064 метра. Това езеро лежи в западното подножие на връх Тодорка, високо над десния бряг на река Бъндерица. Нарича се още Равнашко езеро, тъй като в близост до него има местност, наречена Равнако. Има площ от 2.17 декара и максимална дълбочина от 5.45 метра.

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.bg    www.bg-dentist.com    Върхове в България    Бъндеришки циркус    Казаните    Циркуси в Пирин

Всички Бъндеришки езера са разположени в Бъндеришкия циркус - той е един от най-големите циркуси в Пирин, дължината му е почти 4 километра, а ширината - 2.5 километра. Разположен е в изворните части не река Бъндерица, към която е отворът на циркуса в посока североизток. Ограден е на изток от билото на връх Тодорка - то свързва височините на връх Тодорка и Василашки чукар, а на юг и на запад от Главното Пиринско Било - по линията кота 2616 метра - връх Бъндеришки чукар - връх Теодосиеви Караули - Муратов ръх - Хвойнати връх. От гребена Караулите (с най-висока точка връх Теодосиеви Караули) се спуска къс рид, който разделя циркуса на два дяла - западен и източен. Западният дял често се разглежда като самостоятелен циркус, наречен още Муратов циркус. В този циркус са разположени една част от Бъндеришките езера, които често се наричат Муратови езера - отново на името на Муратов връх. Най-голямото от тях е Муратовото езеро, което лесно се познава по сравнително голямата му площ и по това че навътре в него се вдава ивица земя, подобна на полуостров.

Снимка на Бъндеришкото езеро

Превалски езера    Информация за езерата в България

Отново Бъндеришкото езеро. Има много характерен зеленикав цвят на водата

Бъндеришки чукар    Плеоморфен аденом    Голямо Валявишко езеро    Била и хребети в Пирин    Валявишки езера    Дженгалски езера

Муратов връх на фона на едно от Бъндеришките езера - това езеро е от горната група, разположена на една тераса по пътя за Башлийска порта

Връх Вихрен наднича над един хребет

Връх Тодорка се отразява в Муратовото езеро - класическа снимка по време на залеза на Слънцето, с която снимка не един и двама фотографи са печелили конкурси!

Малки езера, наподобяващи речни разливи, за които стана дума по-горе

Отново връх Тодорка и Муратовото езеро. За да се направи ефектна снимка, трябва да се изчака до около един час преди залеза на Слънцето. Тогава с всяка изминала минута количеството и спектърът на светлината се променят и съответно се променят осветеността и цветовете на снимката. Ако използвате и цветни филтри (нашият екип използва тези на френския производител Cokin), ще можете да постигнете буквално безкрайно разнообразие от светлинни ефекти и дефекти. Понякога всеки един дефект представлява ефект!

Изглед от Бъндеришките езера към връх Бъндеришки чукар. Това всъщност не е връх Бъндеришки чукар, а безименна кота, която се намира малко на югоизток от върха.

В много от Бъндеришките езера се срещат характерните водни растения

Цялата група на Бъндеришките езера, снимана от Башлийска порта

Малко Спано Поле    Башлийски циркус    Плеоморфен аденом    Синус лифтинг    Ендодонтия    Зъбни импланти    Връх Вихрен    Кариес

Връх Вихрен и връх Кутело, снимани със зелен филтър - отново от Башлийска порта

Дългото езеро, вдясно от него - Жабешкото езеро. Не се чува крякане на жаби.

Отново треволяци в езерата

В центъра на кадъра - Муратов връх

Снимка със зелен филтър на Cokin. При ниска осветеност на кадъра този филтър не върши особена работа, но при висока осветеност понякога дава зашеметяващи ефекти