Дългото езеро

Дългото езеро се намира в Пирин планина и е най-голямото по площ от всички езера в Бъндеришкия циркус. Езерото е дълбоко 9 метра и има площ от 44 декара - поради това е и едно от най-големите езера в Пирин. Намира се на надморска височина от 310 метра, поради което и водата му е доста студена, а през зимата замръзва - покрито е с лед от 4 до 5 месеца годишно в зависимост от средната температура. Непосредствено до Дългото езеро се намира Жабешкото езеро, а на около 400 метра в североизточна посока - Рибното езеро. Името на езерото произхожда от неговата характерна издължена форма и големия надлъжен размер - ако желаете да видите езерото по цялата му дължина, трябва да вървите в продължение поне на 15 - 20 минути в стегнат ход.

Достигането на езерото е лесно за опитния турист; за хора, които нямат голям опит в планинските преходи, е добра възможност да стартират и да си изградят навици. Най-лесно до Дългото езеро се стига от хижа Вихрен - необходимо е да тръгнете нагоре по червена маркировка (следвайте я плътно, защото до едно място тя е в комбинация със синя и жълта маркировка за хижа Синаница и хижа Яне Сандански, но в един момент се отклонява вляво. След това пътеката се изкачва плавно нагоре, преминава покрай езеро Окото и се насочва към Башлийска порта. Връх Бъндеришки чукар се извисява непрекъснато и изглежда близо, но всъщност е доста далеч и за изкачването му е необходимо да преодолеете значителна денивелация и голямо хоризонтално разстояние. След това пътеката достига едно разклонение за Рибното езеро, което е обозначено с табела; ако решите да не ходите до там, скоро след това ще стигнете до Жабешкото Езеро. До там има и зелена маркировка, която е от хижа Вихрен до хижа Демяница, но се среща доста по-рядко от червената маркировка. Точно при Жабешкото езеро зелената маркировка се отклонява вляво и започва плавно да се изкачва; червената продължава вдясно и изведнъж се оказвате в началото на Дългото Езеро. След това пътят върви по морени и продължава плавно да се изкачва в посока Башлийска порта. Ако се изкачвате следобед при ясно време, Слънцето ще огрява езерото и можете да направите невероятни снимки!

Информация за Пирин    Езера в Пирин    Информация за Добринище    Хижи в Пирин    Суходолско езеро    Видеопроизводство    Зъбни импланти

При облачно време водата на Дългото езеро има характерен тъмнозелен цвят

Подробна информация за планината Пирин    Външна реклама    Езера    Снимки на езера    Бъндеришки циркус    Рибното езеро    Бъндеришки езера

През месец юни все още се срещат площи с неразтопен сняг

Базални импланти

Пловдивската рекламна агенция    Групата на Бъндеришките езера

Върхове в България

От пътеката за Башлийска порта в един момент се открива чудесна панорама към върховете Вихрен и Кутело

Със зелен цветен филтър понякога се получават доста интересни светлинни ефекти

Жабешкото езеро и подножието на връх Тодорка

Краят на Дългото езеро - нагоре се насочва пътеката към Башлийска порта, която впоследствие върви по Главното Пиринско Било и достига заслона на Тевното езеро, хижа Каменица и хижа Яне Сандански. От хижа Вихрен до хижа Каменица е възможно да се достигне за 8 или 9 часа; от хижа Вихрен само до Тевното езеро пътят отнема около 5 часа. Има и доста разклонения, по които си заслужава всеки турист да се отклони, стига да разполага с необходимото време - за връх Каменица, за връх Момин двор, Валявишки чукар и дори до връх Дженгал.