Видин

Информация за Видин    Исторически музей - Видин    Крепостта "Баба Вида"    Катедрален храм"Свети Димитър"

    Град Видин е един от многото български градове. Има много богата история, множество исторически и културни забележителности и си заслужава да се посети по всяко време на годината. Населението на града се колебае около 65 000 души, но много от хората са емигрирали извън страната и не живеят постоянно в града. Видин е първото голямо българско речно пристанище по поречието на река Дунав и е възлов транспортен център - освен пристанището има ЖП - гара и летище, което за съжаление отдавна не функционира. От години много правителства се канят да отдадат летище Видин на концесия и да се възстановят полетите, но до действия в тази насока така и не се стига. В момента пистата на летището се използва за автомобилни състезания от типа street-race. Подобно на град Русе, Видин е удобна локация за интерлогистичен център и с построяването на Дунав мост 2 транспортните възможности ще се увеличат. Все пак Русе има едно предимство - разположен е само на 62 км. от Букурещ, докато от страната на Видин районът в Румъния е развит икономически много по-слабо. Предимството на Видин пред Русе е близостта на границата със Сърбия (окръг Зайчар), но инфраструктурата и от българска, и от сръбска страна е развита слабо. Изградени са ГКПП Видин - Калафат (за преминаване в Румъния) и на около 30 км. в град Кула за преминаване към Сърбия. След дълги години проучвания и обсъждания най-накрая успешно беше построен и пуснат в експлоатация Дунав Мост 2 - той свързва Видин и Калафат.

История на Видин    Снимки от Видин    Стамбол капия    Художествена галерия - Видин    Дентален център "Омегадентагруп"

Информация за река Дунав    Крепостта Баба Вида    Облаци    България    Владикина бахча

В Българския туристически информационен сайт bg-tourinfo има голям масив в html - формат с информация за град Видин. Ако желаете да получите възможно най-пълната информация за града, кликнете тук... В други секции е разположена по-специализирана информация относно историята на Видин, някои туристически обекти и т.н.

Еврейската синагога    Телеграф капия    Река Дунав    Мемориал на жертвите на комунизма    www.vidin.info    www.vidin.bg

Хасково    България    Градове в Бълария    Остеоинтеграция    Зъбни импланти    Зъболекар в Пловдив