Заслон Тевно Езеро

Заслонът на Тевното езеро представлява стабилна каменна постройка, която на практика не е заслон, а малка хижа в Пирин планина. Разположен е на много голяма надморска височина - 2512 метра, и ако се приеме за хижа, това със сигурност е най-високо разположената хижа в България. Заслонът се разполага точно до Тевното езеро, на неговия източен бряг, в малкия циркус Белемето. Постройката е проектирана от планинаря Петър Пъцков, по чиято идея са построени не една и две хижи в България; строежът е завършен през 1972 година. Постройката е двуетажна, на първия етаж има столова, а на втория е спалното помещение. Последното има вместимост за 30 души, но при нужда са се побирали и 55 човека. През лятото отвън се опъват палатки и настаняването на групи от туристи не представлява проблем.

В заслона се предлага топла храна и напитки. Тоалетната е външна, захранването с вода е от водоизточник, разположен над постройката. За хигиенни нужди се използва вода от езерото, което особено през нощта не е приятно изживяване - водата на Тевното езеро си е доста студена. Електроснабдяването на заслона е от собствен генератор, който се задвижва от течаща вода. Този заслон се посещава изключително много, тъй като е разположен точно в геометричния център на Северен Пирин (алпийската част на Пирин) и няма как да стигнете до най-хубавите места от Пирин, без да преминете покрай него. През 2008 година е извършено обновяване на заслона, при което неговият капацитет се е увеличил.

Информация за Пирин планина    Хижи в Пирин    Зъбни импланти    Изкуствена кост    Езера    Различни снимки на езера    Рилски езера

Подробна информация за Пирин    Езера в България

Хижите в България