Град Видин - Kрайдунавската градска градина

copyright©by everybody

Автор на снимката - д-р Венцеслав Ралев

    Крайдунавската градска градина на Видин. Паркът се простира покрай р. Дунав и е с оригинална композиция. На някои места е оформен според традициите на английските паркове - запазват се максимално естествените особености на терена, единствено се оформят храстите, засаждат се някои дървета и се коси тревата. Между другото, за да се постигне автентичност по английски образец, е необходимо тези грижи за парка да се полагат в продължение най-малко на петстотин години. В други участъци на парка теренът е променян доста. Срещат се и бароково оформени дървета и храсти, които са характерни повече за австрийските градини. Именно в крайречния парк на Видин са разположени театърът, джамията и библиотеката на Пазвантоглу, турската поща, трасето на Римската крепостна стена, много паметници и т.н. Текето Селдахин баба е дервишка обител, останала от времето на турското робство.

    Една интересна случка: в един горещ летен ден нашият снимачен екип реши да изпие по едно бяло фрапе и по една ударна доза Pitbull за разхлаждане. Бързо открихме подходящо кафене на открито с маси под дебела сянка; барманът обаче реагира доста странно при появата ни. Когато ни видя - мощна група шумни млади хора, въоръжена с фотоапарати, стативи, карти, GPS - навигационни уреди, Bluetooth - слушалки, всеки с по няколко мобилни телефона - човекът скочи, явно решен да отбранява заведението с цената на живота си. Бързо се успокои - видя че не сме журналисти, които ще го подгонят за интервю по някоя злободневна тема от всекидневния живот на Видин. За всеки случай обаче учтиво ни посъветва да не сядаме при него, а на някакво явно по-скъпо кафене на 20 метра отсреща. Дали се притесни, че няма да отговори на нашите критерии, защото сме тъпкани с пари (нещо, което изобщо не беше така в онзи момент) или както всеки човек от по-малък град не пожела да става обект на внимание? В случая ние определено бяхме проследявани от любопитни погледи и хората щяха да започнат да го разпитват какви са тия субекти при него, за какво са идвали и т.н. Или, най-вероятно, човекът никак нямаше желание да обслужва клиенти при 40 - градусова жега...

Видин    История на Видин    Крепостта Баба Вида    Еврейската синагога    Парк "Владикина бахча"    Катедрален храм "Свети Димитър"

Дентален център Омегадент    Малка Мальовица    Река Мальовица

Зъбни импланти