Велинград

Велинград

Със сигурност читателят на тези редове и от сън да го вдигнат, веднага и безпогрешно ще отговори на въпроса: „Коя е "СПА-столица на Балканите?" Велинград, естествено. Че коя друга да е? С тази престижна международна титла градът се окичва по време на Конференцията на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите (ИХРА), провела се в Монтерей, Мексико. От 2005 г. Велинград е и "СПА-столица на България" вследствие на извършена класация от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Велинград е град в Южна България, разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи, на 700-800 метра надморска височина между Родопите и Рила, със средногодишна температура +10 градуса по Целзий, продължителността на слънцегреенето е над 2000 часа годишно, относителната влажност на въздуха е 75%. Климатът на града е планински. Разположението му е в европейско-континенталната климатична област, на границата с континентално-средиземноморската област, с прохладно и краткотрайно лято; зимата е продължителна, но мека. Валежите са сравнително малко. По-обилни са през пролетта и началото на лятото, в края на лятото и есента е по-сухо. Снеговалежите са достатъчни и задържането на снежната покривка, която е устойчива и дебела, е продължително - до 150 дни. Велинград е един от най-безоблачните градове в България. Градът има над 10 минерални открити и закрити басейна с градски плажове, над 50 хотела, десетки почивни домове, санаториуми и минерални бани. Той е втори по големина в областта след областния център Пазарджик. На 44 km е от него, на 34 km от Септември, на 81 km от Пловдив и на 135 km от столицата София. Населението му е над 24 хиляди души. Велинград е административен център на едноименната община. С решение на тогавашната комунистическа власт, през 1948 година три селища се сливат в един град. Това са селата Лъджене, Каменица и Чепино. На града е дадено името на комунистическата партизанка Вела Пеева.

Родопи    Витоша    Стара планина    Подпочвени води    Зъб    Зъбни импланти    Сливен    Лицево - челюстна хирургия    Виж България    Църкви и манастири    Артикулатор и лицева дъга   

Зъболекар в Пловдив    Зъболекари в България    Dental tourism    Орална хирургия    Пародонтология    Лекцията на д-р Хоо   

Тъй като терминът „СПА център“ е по-малко известен от термина „балнеологичен и възстановителен център“, каквито бяха наричани всички почивни станции в селищата с минерални извори (ведомствени и държавни), преди години, нека внесем малко яснота какви са приликите и какви са разликите между тях. И двата термина се свързват със здравни и рехабилитационни центрове, но имат някои разлики в техните акценти и обхват на предоставяне на услуги.

Балнеологичен и възстановителен център: Балнеологията се занимава с използването на природни минерални води, кал и други природни фактори за лечение и възстановяване на здравето. В такъв център ще намерите басейни с минерална вода за лечение, възстановителни кални бани, пелоидни (клатърни) терапии и др. Балнеологичните центрове се насочват към лечение и подпомагане на здравето чрез природни фактори. Те са особено полезни за лечение на мускулно-скелетни проблеми, ставни болки, дихателни заболявания и др. Обикновено такъв център е свързан с медицински екип, който предоставя консултации и наблюдение на пациентите, а лечебните процедури се извършват под медицински контрол.

Курортни комплекси

СПА-център: СПА (идва от латинското "Salus Per Aquam" - здраве чрез вода) центровете също предлагат различни процедури и терапии за релаксация и подобряване на здравословното състояние, но се фокусират повече върху общото благосъстояние и спа релаксация. В СПА-центъра ще намерите процедури като масажи, фейс терапии, хидротерапии, сауни, парни бани, ароматерапия и други, насочени към постигане на релаксация, освобождаване от стрес и укрепване на менталното благополучие. Въпреки че СПА-центровете могат да предлагат някои терапии с лечебен характер, те обикновено не са толкова медицински ориентирани като балнеологичните центрове и не непременно имат медицински персонал на място. И двете концепции имат място под слънцето, като стойността на предлаганите услуги може да варира в зависимост от конкретния център или учреждение. Независимо от избора, както балнеологичните, така и СПА-центровете могат да бъдат изключително полезни за подобряване на здравословното състояние и релакс.

За да бъде припознат като СПА-столица на Балканите, очевидно Велинград отговаря на сериозни условия и изисквания, та да грабне короната. Кое е това, което го прави така уникален? Минералните води от трите главни находища във Велинград - Чепино, Лъджене, Каменица заедно с находището в с. Драгиново, имат официално измерен експлоатацинен дебит от 124,28 л./сек. и температура от 25,0 С до 97,30 С. Велинград е с най-големият дебит в сравнение с други места в България и на Балканския полуостров. Бликат около 80 извора, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Температурата на минералната вода е по-ниска единствено от температурата на водата в Сапарева баня. Съдържанието на минерални соли във велинградските минерални води е много ниско. Съдържат се калиеви, натриеви, магнезиеви и калциеви катиони под форма на разтворени соли на метасилициевата киселина; карбонати, бикарбонати, хлориди, флуориди и сулфати. С повишаване температурата на водата се повишават флуоридите и сулфатите. Във всички води се съдържа и радон. Доста високо е съдържанието на полисулфидни дихидриди, чието влияние е особено благоприятно, тъй като те притежават окислително-редукционен потенциал, съпоставим с този на водородния прекис. На тях се дължат ясно изразените антисептични свойства на водата. Уникалните свойства на тези води са установени от древни времена. Водите са кристално чисти, бистри, топли и горещи и имат дълбок произход; идеални са за инхалационно, питейно и външно балнеолечение. Велинград предлага редица възможности за профилактика – както за общото укрепване и закаляване, така и за предотвратяване на изострянето на съществуващи заболявания и за тяхното лечение. Не всички източници на минерални води във Велинград са подходящи за всекидневна употреба като трапезни води. Без ограничения може да се пие минералната вода от Чепинското находище, тъй като радонът в нея бързо се отделя в атмосферата. Водата от Лъдженското находище също е питейна, но поради по-високото съдържание на флуор, трябва да се ползва на по-големи интервали. Водата от находище Каменица не е препоръчителна за пиене като трапезна. Високото флуорно съдържание в нея, може да има токсичен ефект; тя е и неприятна за пиене поради миризмата на сероводород.

Дженгал    Рекламна програма на сайта    Байкушевата мура    Връх Безбог    Базални импланти - информация   

Минералните води във Велинград се използват и като естествен енергиен източник – с тях се отопляват сгради, оранжерии; за битови цели – перални, хигиенни бани и др.; в земеделието и животновъдството – за поливане, за поене на домашните животни, приготвяне на храни и др.; за бутилиране и производство на безалкохолни напитки и др. Много хотели и спа комплекси във Велинград предлагат балнеотерапия и специални лечебни процедури, които използват тези три минерални извора, поради съдържащите се в тях минерали и понеже въздействат благоприятно върху кожата, ставите и респираторната система: Лъки извор: Той е разположен в северната част на Велинград и предлага минерална вода с високо съдържание на флуориди и хидрокарбонати. Изворът на Чепински бани: Това е един от най-известните минерални извори в района и предлага вода с богато съдържание на минерали като сулфати, натрий и магнезий. Изворът на Каменица: Този извор съдържа минерална вода с високо съдържание на натрий, хидрокарбонати и флуориди. Дълъг списък със заболявания се лекуват, благодарение на минералните води във Велингад: белодробни, кожни, възпалителни гинекологични, стомашно-чревни, урологически, на опорно-двигателния апарат, мускулно-ставни, ендокринни.

Заедно с минералните извори, които правят от Велинград прочуто място в България и по света, е и още един от символите на града - карстовият извор с едноименното езеро Клептуза. Името означава "Скритият извор". Те се намират в югозападния край на града, на десния бряг на Чепинска река, до планинския склон в квартал Чепино и вляво от пътя за язовир Доспат. Изворът е с дебит 580-1180 л/с. Като цяло Европа е богата на карстови извори, и много от тях са известни със своята красота природни атракции. Някои от най-известните карстови извори в Европа са Плитвички езера в Хърватия - 16 различни езера, свързани с каскади и водопади; Постойнската пещера в Словения, една от най-известните туристически атракции в Словения с има уникални сталактити и сталагмити, формирани през стотици хиляди години; Бледско езеро, също в Словения – измежду най-красивите езера в Европа. Около него е градчето Блед със забележителната Бледска крепост; езерото Блатна в Чехия - най-голямото карстово езеро в Чехия и една от най-известните природни атракции на страната; Емералдовото езеро, Тиргартен близо до Берлин, Германия. Езерото е известно с невероятната си синьо-зелена вода.

www.bg-dentist.net    Дентален лекар в Пловдив    Мраморният първенец на Пирин - Вихрен    www.tourinfo-bg.net    www.ralev.ws

Карстовите извори извират от карстови масиви, където подземните води излизат на земната повърхност. Карстовият извор е обратното явление на понор (губилище), където водите пропадат, губят се под земята (например, в Дяволското гърло, Триградското ждрело). В България най-големите карстови извори са Девненските (със среден дебит 2700 л/сек), „Глава Панега“ (2500 л/сек), „Текира“ (1424 л/сек), „Хубча“ (1282 л/сек), „Топля“ (615 л/сек), „Клептуза“ (420 л/сек), Житолюб. Във Велинград едната част от водата на извора се включва във водоснабдяването на града, отива и към рибарника; друга част пълни двете красиви изкуствени езера, които са сред най-популярните места за почивка и отмора в курортния град. В голямото езеро под увисналите клони на огромни върби се разхождат разноцветни водни колела; около него няколко ресторанта се конкурират от кой повече ще мирише на църко-пърко, звучи музика. От каменните сепарета на по-малкото езеро, докато похапвате, може да гледате или храните пъстървите в него.

Какво всъщност означава „карстов извор“? Карст е названието на група геоморфоложки форми, образувани от разтварянето на пластове от карбонатни или други разтворими скали, като варовици и доломити. Карстови форми са пещерите, ували, кари, понори, карстови извори и др. Между карстов и минерален извор има разлики въз основа на техните произход и характеристики. Карстовите извори са свързани с карстовите области, формирани от разтворени води в разтворими карстови породи, като калцит и доломит. Вода се инфилтрира през пукнатини или разтворени канали и създава сложни подземни системи от пещери, форми и подземни реки в резултат на химическото разтваряне на порите и пространствата в карстовите породи. Карстовите извори обикновено имат стабилно висок дебит (количеството вода, което извира) и често са кристално чисти и изключително красиви. Тези формации са познати обикновено с кристално чистата си вода и красота, докато минералните извори се характеризират с повишено съдържание на минерали и имат специфичен вкус и притежават потенциални здравни ползи. В местността Клептуза, край карстовия извор и езерото расте черен бор на възраст от 100 до 160 години, както и над 50 различни дървесни и храстови видове, редки за района. Има над 260 различни вида тревни насаждения и цветя. В близката местност Маркови скали над Клептуза, се намира единствената пресечка на меридиан и паралел в България - с интересни географски координати: 24 градуса източна дължина и 42 градуса северна ширина. От Клептуза излизат множество маркирани пътеки, които водят до местностите Харманите, Брези, Сивата вода и др. Местността Свети Спас, близо до минералните извори в Чепино, е посещавана от незапомнени времена от много вярващи, особено на Спасов ден, с надежда за изцеление.

Централният минерален плаж във Велинград, построен през 1937 г. е първият в Европа и в България минерален плаж с басейн с олимпийски размери и вторият по големина минерален плаж в страната. Над 85-годишният обект носи името на своя създател - някогашния кмет на курортния град Йосиф Шнитер. ,,Бог е бил милостив и е излял в Чепинското корито и неговите околности всички хубости, които майката природа е разпръсвала из цялото земно кълбо. Елате да видите и ще се убедите!“ - с тези думи патронът на водното съоръжение в кв. Лъджене е приканвал посетителите от страната и чужбина. Като легенда се разказва как тогава местните съветници били изправени пред казуса, дали да ремонтират улици, или да открият плаж. Шнитер произнесъл крилатата фраза: „Плажът ще направи и паважа“. Казусът моментално бил решен в полза на водната аткракция.

Лицево-челюстна хирургия    Здравеопазване в България    Размерът е от значение - имплантатни размери    Зъболекар    Градове в България

Велинград е прочут и със своята теснолинейка, която изумява с разходката до града през живописното дълбоко дефиле. „Линия 16“, както се нарича трасето, е единствената действаща в момента у нас тестнопътна ж.п. линия. Тя е еднопосочна, не е електрифицирана, Парният локомотив е 609.76, от серията най-мощни и тежки парни локомотиви на въглища за междурелсието 760 mm, произведен в Полша през 1949 г. Вътре салонът е обзаведен с красиво изработени дървени пейки и етажерки за багаж, без да са оформени в купета. Води от Септември до Добринище, минавайки през през Велинград, Якоруда, Разлог и Банско, като свързва най-западната част на Горнотракийската низина със Западните Родопи, Рила и Пирин, минавайки и през най-високата гара на Балканите – гара Аврамово, 1267 м надморска височина. Теснолинейката е известна още и като Алпийската железница на Балканите. Разстоянието от 106 km между крайните гари, се изминава за около 5 часа, със средна скорост 25 km/ч., поради трудния терен през планината. Ж.п. линията е строена на няколко етапа между 1921 и 1945 година. По трасето са изградени множество съоръжения — мостове, тунели, спираловидни изкачвания.

Край Велинград има конна база, в която предоставят всичко, необходимо за конна езда – кон, амуниция, инструктор. Уроците по конна езда се провеждат на манеж или на открит пресечен терен. Базата разполага и с два тенис корта с настилка от червен клей, както и предлага атракцията стрелба с лък. Славееви скали е красив скален феномен в масива Алабак, на 5 километра западно от Велинград. Бил е център на тракийски некропол. При разкопки тук са намерени остатъци от керамични съдове и глина, свързани със късната брознова или желязна епоха. В близост до Велинград са пещерата "Снежанка", Язовир "Батак", Защитената местност "Атолука", Юндола.

Стоматологични столове    Кариес    Орална хирургия    Стоматология    Бифосфонатна некроза; медикаментозно индуцирана некроза

Ендодонтия    Следдипломно обучение на Ралев Дентал    Aсептика и антисептика    Зъбни импланти    СМА пили, разширители, ендодонтски инструменти    Бор

Композити

Лицево-челюстна хирургия - Основни теоретични въпроси    Лицево-челюстна хирургия - Обезболяване и медикаментозна терапия    Сулфонамиди    Лицево-челюстна хирургия - Различни области    Лицево-челюстна хирургия - Възпалителни процеси    Зъбни импланти - показания и противопоказания

Лицево-челюстна хирургия - Травми    Рифампицини    Лицево-челюстна хирургия - Тумори    Първична стабилност на базалните импланти    Периимплантит при базални импланти

Слезка    Костен мозък    Тонзили    Лицево-челюстна хирургия - Заболявания на ставите    Премахване на лимфен възел    Сливици    Аминоглюкозиди