Курортни комплекси

Курортните комплекси са нещо, което същестува навсякъде по Земното Кълбо - а може би и в цялата Галактика, но за момента информацията по този въпрос е крайно оскъдна. Най-общо това са изкуствено създадени селища, чиято единствена цел е да осигурят приятно прекарване на хората по време на техните отпуски и уикенди. Съществуват курортни комплекси за летен и за зимен туризъм; има и такива, които са целогодишни. Много от комплексите за зимен туризъм всъщност работят целогодишно. Много нормални градове и села са успели да наложат имидж на курорти - Велинград, Хисаря, Банско, Несебър и много други, като тези населени места почти винаги са разположени около брега на Черно море, в различни планини или в области с много минерални извори.

Думата курорт има немски произход и означава населено място за лечение - die Kur означава лчение, а das Ort - населено място. За основаването на един курорт са необходими някои природни дадености - морски бряг, лечебна кал, минерални води, планина с условия за прокарване на ски - писти, подходящ климат и т.н. След това на зелена поляна се изсипват чували с инвестиции, колкото повече, толкова по-добре - изграждат се битови условия и технически съоръжения за да могат да се използват природните дадености - хотели, лифтове, санаториуми, балнеолечебници, почивни домове и т.н. Според лечебните си фактори курортите биват балнеологични, климатични, калолечебни и смесени. При балнеологичните курорти главен лечебен фактор са минералните води, които се използват за балнеотерапия чрез къпане, пиене, инхалация и други методи. Тъй като в България има огромен брой минерални извори, има и доста населени места, които са успели да се развият като балнеологични курорти. В калолечебните курорти се използва лечебната кал, образувана в резултат на естествени геоложки процеси главно в сладководни и соленоводни езера покрай морето и покрай други минерални извори. Климатичните курорти могат да бъдат планински, морски, степни, горски и пустинни - при тях лечебният ефект произлиза от влиянието на климатични фактори - слънчево греене, атмосферно налагяне, сухота и чистота на въздуха и други. Допълнителни лечебни фактори се прилагат в различни климатични курорти - кумисолечение, винотерапия, гроздотерапия и други, някои от които - с лечебна ефективност основно по отношение на финансовите постъпления на собствениците на курорта, но пък са приятни за посетителя. Планинските курорти биват основно нископланински (с надморска височина от 700 до 1000 метра), среднопланински (1000 - 1600 метра) и високопланински - над 1600 метра над морското равнище. Смесените курорти притежават съчетание на два или повече лечебни фактора - балнеологично - климатични, планинско - балнеологични, морско - калолечебни и други. Голямо значение имат промяната на социално - битовата обстановка и общият лечебен режим - всеки един човек си почива дори и само да смени за няколко дни обстановката.

В туристическия бранш се разпространява популярен анекдот - в България са познати четири сезона - пролет, Слънчев бряг (Слънчака), есен, Банско. Причина за възникването на подобни вицове е огромната леглова база на тези два курорта - на практика по време на летния и зимния сезон една голяма част от населението на страната се изнася поне за няколко дни там. При строежа на курортния комплекс Слънчев бряг през 60-те години на ХХ век в един момент легловата база достигнала 15 000 легла - което изправило на нокти всички хигиенни инспекции и здравните власти изобщо. Такова огромно струпване на хора на едно място през летния сезон! Това крие опасности от инфекции, зарази, стомашно - чревни проблеми и изисква построяването на пречиствателни станции за отпадните води... Само че през 2007 година Слънчев бряг вече имаше 250 000 легла, докато населението на Бургас е около 200 000 души. По време на строителния бум през 2006 - 2007 година град Банско придоби множество хотели и СПА-центрове, някои от които - недостроени и до днес, като върху фасадите им висят олющени табели - For Sale. Подобно е положението и във Велинград, чиито жители упорито твърдят че градът е СПА-столицата на Балканите.

Слънчев бряг    Албена    Св. Константин и Елена    Слънчев ден    Курортен комплекс Дюни    Каваците    Аладжа Манастир

Курортен комплекс Пампорово в края на зимата

България    www.bg-tourinfo.com    www.investor-bg.com    Дъга

Малък по площ курортен комплекс, който се е оформил на север от град Обзор

Зъбни импланти    Зъболекар в Пловдив    Хижи в България    www.dentalimplants.bg

Курортен комплекс на юг от село Лозенец

Емблематичен курортен комплекс - Слънчев бряг или Слънчака

Друг курортен комплекс - Златни Пясъци