Бургас

  “Бургаски вечери, рибарски мрежи, сръчно изплетени от тънка мъгла. О, разкажете ми, откъде взехте толкова синя, добра тишина...“
  „Бряг си намира всяка вълна. И надежда има една. Ах, морето...“

Лицево-челюстна хирургия - Различни области

Черно море    Варна    Снимки от Бургас    Созопол

Хора като мен, родени през миналия век, още помним дървената гемия „Старата фрегата“, на педя разстояние от морето и превърната в ресторант на "Балкантурист", но изгоряла (изгорена) по-късно; както и продавача на гевреци в градинката пред гарата, който се чуваше още от пристигащия влак: "Топли, печени 10 стотинки, моляяя!" Естествено, топли бяха гевреците, а 10 стотинки - цената им. На главната улица се продаваха сайдерчета – плодови сиропи с дозаторче юзче, студена вода, охладена в камера с лед и патрончета с въглероден двуокис, които ги газираха. В големите жеги тази безалкохолна газирана напитка беше всичко, от което се нуждаеше зажаднелият турист. Е, почти всичко. Бургаските „гларуси“, местни и гастрольори, бръмчаха неуморно около русите чехкини и рускините, които не идваха като индивидуални туристи, а с групи. Първоначално архитектите, проектирали извития блок в бургаския квартал "Толбухин" (днес "Лазур"), е била да го нарекат "Морска вълна", но бургазлии веднага му лепват звучното сочно и точно прозвище "Краставицата" и така си откарва и до днес. Централният плаж в Бургас е близо до Морската градина, но и до шумното пристанище. От плажа има пряка видимост и към "прекрасната" гледка на нефтения пристан с десетките танкери, закотвени в залива. Недалеч на север са Бургаските солници. Това атрактивно разположение много бързо убеждава доста туристи да си спестят тоя екшън, да си плюят на петите и да ползват града само като транзитен хъб към курорти, разположени на север и на юг по бреговата ивица на морето. Плажът, който достига на места ширина от 30 м, е дълъг 2 км и се разстила по протежение на Морската градина. На места пясъкът е черен, поради голямото количество желязо в него. В най-силните жеги да ходиш по него си е направо нестинарско изкуство. Наличието на много желязо и в питейните води прави някои бургазлии да бъдат бързо разпознавани по корозиралите и потъмнели зъби, когато се усмихнат.

Лицево - челюстна хирургия    Зъбни импланти    Несебър    Сливици

Бургас е разположен в дъното на едноименния залив по западните брегове на Черно море. Градът лежи в източната част на Бургаската низина, на изток от Горнотракийската низина. Оттук започва най-краткият път към европейския континент; той е вратата към вътрешността на древна Тракия, днешна България. През лятото средната температура на въздуха достига 22,7°C през юли, като максимални дневни температури над 20°C не са рядкост и до ноември. Месечният брой средни слънчеви часове достига 328,6 през юли. Зимите са доста по-меки в сравнение с вътрешността на страната и са доста оскъдни откъм сняг. Средната температура на въздуха през зимата пада до 2,1°C през януари. Средната годишна температура на въздуха е 12,3°C. През територията на Бургас текат 4 реки: Айтоска, Русокастренска, които се вливат в Бургаското езеро; Изворска в Мандренското езеро, а Чарлийска в Атанасовското езеро. От трите езера, от които е заобиколен Бургас, Атанасовското е с най-високата соленост, следвано от Бургаското езеро. Мандренското езеро е сладководно в по-голямата си част, въпреки че чрез канал е свързано с Черно море. В Бургаския залив и Бургаските езера са открити около 140 вида риби.

Манастирът „Света Анастасия“ на едноименния остров във водите на Бургаския залив е единственият запазен средновековен островен манастир в Черно море. Бургас е най-големият град в Югоизточна България и втори по големина на българското Черноморие, а със своето землище от 253,644 кв.км, е вторият град по площ в България (след София). Към 15 юни 2023 г. населението на Бургас по настоящ адрес е 209 669 жители, а по постоянен адрес е 225 618 жители. Бургас е най-важният културен, стопански, транспортен, управленски, туристически и просветен център в Югоизточна България и е административно средище на едноименната община и област, както и седалище на регионални и национални институции. Няколкото природни резервата и защитени местности, античните и средновековните селища, Черно море, Странджа и ежегодните фестивали привличат множество туристи. Бургас е известен като „Градът на птиците и езерата“. Заради множеството културни събития и фестивали, провеждани в Бургас, градът е наричан „лятната фестивална столица на България“. Бургаската катедрала, носеща името на светите братя Кирил и Методий, и защитената местност Пода са сред стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Родопи    Витоша    Език    Стара планина

До Бургас се намират:

 • най-голямата в Югоизточна Европа химическа и нефтена рафинерия, която е и най-големият работодател в България;
 • международното и второто по натовареност българско летище;
 • най-голямото българско пристанище;
 • единственото нефтено пристанище в страната;
 • В Бургас е разположен Черноморският риболовен флот, част от Българския военноморски флот и бреговата охрана.

Подпочвени води    Сливен    Планини в България

Древните аполонийци основали тук най-голямото търговско представителство (емпорион, факториум). В миналото местността се е наричала “Сладките кладенци”. Огромно количество амфори, открито в емпориона, идва тук от континентална и островна Гърция, като най-многобройни са тези от остров Тасос. Маркирани с печати, някои от тях свидетелствуват за точните години и съдържанието на амфорите, а също така и за производителите на универсалната корабна тара на древността. От Средиземноморските острови и континентална Гърция са били транспортирани дървено масло, (зехтин) и вино. За обратния си път, в Тракия амфорите били пълнени със зърнени храни, восък, орехи, мед и други продукти от древните тракийски земи. Върху някои амфори личат букви от старогръцката азбука, нанесени с червена боя. Тези букви обозначават вместимостта на всяка от тях. Складове от амфори са били открити на много места, като са намерени и много глинени тежести за рибарски мрежи и фрагменти от вносна керамика, с произход от областта Атика, в центъра на която е Атина. В близост до езерото Вая са открити три кратера, които представляват древногръцки съдове, служили за смесване на виното с вода.

Групи лимфни възли    Лицево-челюстна хирургия - История    Аминоглюкозиди

Известно е, че древните гърци са обичали да се посвещават на “симпозиуми” (буквално – “пиене заедно”), но за да не се опиват бързо, прибягвали до разреждане на виното със специално подбирана вода. Пряко свидетелство за присъствието на тракийски аристократи в търговското селище “Сладки кладенци” е античен надпис от І век пр. Хр. върху мраморна плоча с триъгълен фронтон в горната част. На нея е изсечено изображение на тракийския бог на войната Арес. Той е гол, седящ и въоръжен с шлем, щит и меч. Топографията на античното търговско представителство в Бургас и до днес поражда доста въпроси. Под водата и в акваторията на морето, както и по протежение на днешния квартал “Победа” се откриват амфори от Рибното пристанище чак до днешния корабостроителен завод. При последни изкопни работи са открити складове от амфори и глинени водопроводни тръби. Между Мандренското езеро и морето през седемдесетте години е открита лодка еднодръвка. Дълга е 4.15 м и широка средно 60 см. Максималната височина в най-запазената част при кърмата достига 40 см. Специални изследвания установяват, че тя е издялана от ясен - широко разпространен край Мандренското езеро и Бургаския залив. Днес тя е експонат на Археологическия музей в Бургас. Лодката е датирана в периода на желязната епоха в Тракия, който през втората си фаза съвпада с периода на гръцката колонизация на нашите брегове.

Църкви и манастири    Ела    Зъболекар в Пловдив

Бургас е кръстопът на цивилизациите; сменял е името си, както някои не са сменяли носните си кърпички. Поро (Poro), Порос (Poros) и Порти (Porti), Пиргос, Бургас, Анхиало Бургас. Всички те обаче, произхождат от езика на траките, защото в основата си съдържат коренните частици “пор”, “пур”, “пюр”. Поро е името на предшественика на Бургас. С него в Бургаския залив на картите се отбелязва нововъзникнало селище през ХVІ век. То се е оформило на северния бряг на залива след 1550 г. в непосредствена близост до една от крепостните кули и е документирано за първи път в картата на Касталди (1584 г.) и в по-късни карти, като тази на “Влахия, Сърбия, България и Румелия” от Герард Меркатор, в карта на “Течението на река Дунав и Черно море” от Джакомо Кантели и след шестдесет години в картата на “Трансилвания, Молдавия, Влахия, Сърбия и България” от Тобиас Лотер, 1750 г. Поро е запазил своето име повече от век и половина от възникването си. Вследствие на говоримото общуване, градът е бил наричан и с други имена: Пиргос, Боргас, Бургас. Това постепенно изместване на името Поро се налага почти окончателно до Освобождението на България през 1878 г. От 1656 г. до края на ХІХ век в картите присъстват имената Поро, Пиргос и Бургас. Османският пътешественик Хаджи Калфа (1607-1657 г.), минавайки през градчето Поро около 1635 г., го назовава вече с другите му две нови имена: Боргас и Пиргос. Той пише: “До Боргас, Пиргос се стига за един ден път по море от Цариград. Той е първото пристанище вън от Босфора в Черно море. Един ден по-нататък по сухо минава се покрай селото Бана (дн. Банево) – Лъджакьой. Втората станция след това е Мисиври (старата Месемврия), близо до Ахиоли (старото Анхиало), граница на Силистренския санджак”.

Град Пловдив    Композити    Бор

В карта на Черно море от 1715 г. от Николаас Битсен (1641-1717 г.), холандски картограф, също отбелязва града с двойно наименование – Пиргос или Пергас. Тази традиция продължава през ХVІІІ и ХІХ век и е отразена в две карти. Едната е военна, изработена за Руско-турската война (1768-1774 г.). Наречена е “Карта на България и пътищата към Цариград”, в която картографите са нанесли на кирилица и с латински текст само актуалното име на града: Бургасъ-Burgas. Но в тази карта крепостната кула между Поморие и Бургас, е маркирана с име “Пирсо” (Pirso). Крепостната кула е наблюдавала идващите от Поморие (Анхиало) и навлизащи в Бургаския залив кораби. Така че, най-вероятно името Пиргос е резултат от съществуването все още, в края на ХVІІІ век, на крепостни кули, строени от римските легиони. Именно няколкото крепостни кули със своята впечатляваща образност са станали причина средновековното градче Поро да бъде наричано и Пиргос. В картата на България от 1877 г. на немския географ и историк Хайнрих Киперт на латиница Бургас е отбелязан също с двете си наименования: “Бургас (гр. Пиргос)” – “Bergas (gr. Pirgos)”. В края на ХІХ и в началото на ХХ в. старите наименования постепенно са изоставени, за да се наложи съвременното име Бургас. Топонимът “бург” се е наложил и утвърдил в международната европейска лексика. В миналото, обикновено някои важни крепости, почти в цяла Европа са били свързвани със стари градове, които по тази причина са получавали наименования “бург-бурги-Бургас”: “Люле Бургас”, “Чаталъ Бургас” (Чаталджа), “Василикоз Бургас” (крепост при Царево) и други. В Европа – Хамбург, Страсбург, Вюрцбург, Магдебург, Олденбург, Люксембург и много още. Тази интернационална традиция най-вероятно е оформила днешното име на града, около когото е имало крепостни кули – “бурги”. Затова са започнали да го наричат “Град на крепостите” или “Град на бургите”.

Байкушевата мура    Пловдив    Мура

Бургас е важен пристанищен град на западния бряг на Черно море. Градът има значителен потенциал като търговско средище, поради близостта до Турция, Румъния, Украйна, Русия; а през Босфора и проливите – до Гърция. Наличието на добре развито морско пристанище, го прави атрактивно място за зареждане и разтоварване на стоки. Развитието на пристанището подобрява инфраструктурата за круизи, което може да привлече повече туристи и предприемачи. Най-големият круизен кораб, който за пръв път влиза в Черно Море, акостира през август 2015 г. на Морската гара в Бургас. На борда на 290-метровия гигант "Емералд Принсес" (Изумрудената принцеса) са настанени 3 хиляди пътници, обслужвани от 1200 души екипаж. Корабът е на практика огромен 5-звезден хотел с 10 палуби и 900 каюти, а туристите на борда са от Мексико, Япония, САЩ и Великобритания. "Royal Clipper", най-големият ветроход в света, акостира в пристанището на Бургас през 2016 г. 5000-тонният плавателен съд е изключително елегантен, има 5 мачти и 42 платна, които разпънати са над 5000 кв. м (по-голям размер от футболно игрище). Дължината му е 133,7 метра.

Орална хирургия    Рекламна програма на сайта    Снимки от Пирин   

Рожденият ден на БГА, Българската гражданска авиация, е 29 юни 1947 г., когато се открива първата въздушна линия в България: София – Бургас. Международното летище в Бургас (BOJ) се намира на около 10 км от центъра на Бургас, в днешен квартал на града с името Сарафово. От и до летището се извършват както международни, така и вътрешни полети. Летище Бургас обслужва пътникопотока от югоизточна България и предоставя удобни връзки до много от големите летища: Виена, Лондон, Манчестър, Санкт Петербург, Москва, Тел Авив. Освен редовните целогодишни полети, през летния сезон има и много чартърни полети на Bulgaria Air, Wizz Air (с доста интересни дестинации през летния сезон), Siberia Airlines, TUI Fly и други авиокомпании. След атентата с израелските туристи преди години, мерките за сигурност са номер едно сред приоритетите на летищното ръководство.

Язовир Калин    Снимки от връх Дженгал и Централен Пирин    Смърч

Байкушевата мура    Информация за дървото бор    Програма за реклама в сайта

Градът има нефтен и газов терминал, които са от съществено значение за енергийната сигурност на региона, и за доставките на нефт и газ към България и съседни страни. По официални данни, кумулативните инвестиции на Групата „ЛУКОЙЛ“ (собственик на петролната рафинерия "Нефтохим" в Бургас), през последните 20 години в България възлизат на над 4,1 милиарда щатски долара. В България компанията е работодател на около 3,5 хил. работници и служители и осигурява работни места на над 5 хил. работници и служители на фирми-подизпълнители. Към 31 декември 2022 г. средната работна заплата в Бургаска област е над 1500 лв. и по този показател е на 9-о място в страната.

Дженгал    Лимфна дисекция    Връх Безбог

Близо край Бургас има доста райски кътчета и забележителности, магнит за туристите. Ето няколко от тях:

 • Античната куполна гробница в Поморие. В местността „Кухата могила”, на четири км. западно от Поморие, има древен тракийски некропол, строен през III век н.е. Гробницата е тракийска, но за нейната направа са ползвани римски строителни техники. Предполага се, че тя е на богата фамилия, играла е ролята на мавзолей и там са се извършвали религиозни тракийски ритуали. Обявена е за паметник на културата с национално и световно значение и е отворена за посещения;
 • У нас се намира единственият Музей на солта на Балканите. Разположен е в старата част на Поморие, между Поморийското езеро и солниците. Музеят демонстрира древни технологии за производството на сол чрез изпарения на морската вода. В експозиционната зала са изложени единствени по рода си снимки от миналия век, със сюжети от историята на солодобива, както и автентични инструменти, и съоръжения на соларите от миналото. Според твърденията на историци, солниците съществуват още от V в. пр. н.е. В миналото солта е била скъпа и ценна придобивка, понеже се намирала рядко, а и добивът не бил лесен. Солта е била по-известна под прозвището „Бялото злато”, понеже преди съществуването на парите, именно тя е била ползвана като разменна монета. Добивът на сол по тези земи е занаят и майсторлък, предаван от поколение на поколение още от древността;
 • Банята на Сюлейман Великолепни - един от най-известните османски владетели. Днес тя е напълно възстановена и се намира в древния град Акве Калиде, открит от археолозите край Бургаските минерални бани;
 • Археологически резерват Деултум - Дебелт, на 10 км западно от Бургас, в землището на село Дебелт - единственият археологически обект на територията на страната със знак "Европейско културно наследство". Според някои източници, името на древното селище е с тракийски корен и означава "място между две блата". Възникнало е по времето на римския император Веспасиан (69-79 г.) на мястото на старо тракийско селище от от VІІ в. пр. н.е. Деултум е обявен за национален археологически резерват и започват археологически проучвания на района. В античната римска колония заселили военни ветерани от Августовския легион, участвали в потушаването на въстанието в Юдея. Ветераните били възнаградени за отличията си със земи между днешните Мандренско и Бургаско езера. Поради стратегическото си местоположение, Деултум бързо става важен търговски център, като по време на династията на Северите, селището е в разцвета си. Парк Росенец в Атия. Парк Росенец е известен още и под името „Отманли”; намира се в района на село Атия на 15 км южно от град Бургас. Паркът е на площ 22 хектара и има обособени два живописни плажа със ситен златист пясък. Очарова с девствена природа; с уникална многообразна растителност; с чистотата и неповторим пейзаж;
 • На брега на красивия Черноморец, с неповторима гледка към морския бряг и скалите, се намира една любима обител за стари и млади - храмът Свети Никола. Дворът на църквата е като истинска райска градина. Всеки сантиметър тук е дом на причудливо растение - лотоси, орхидеи, блатен ирис, лимонови дръвчета, киви, райски ябълки, какво ли още не. Местните разказват, че според преданията, тук е имало древно светилище с аязмо, с лековита си вода. Друга легенда твърди, как преди столетия край бреговете на созополския залив се разбил гръцки кораб. Тукашните хора спасили корабокрушенците, а сред малкото оцелели предмети била иконата на Свети Никола – покровител на мореплавателите и рибарите. При тръгването си, гръцките моряци оставили светинята тук, в знак на благодарност и признателност към хората, спасили живота им. През 1858 г. на това място бил съграден храм, носещ името на светеца. Иконата била изложена за поклонение. През 1995 г. в храма избухва пожар, който унищожава почти цялата сграда, но сред малкото оцелели реликви, отново е иконата на светеца. Няколко години след пожара храмът Свети Никола е възстановен с доброволен труд и средства на много българи; за красивия дърворезбован иконостас викат смолянски майстори. По-късно е построен и уникален, красив параклис зад основната сграда на храма; на мястото на чудотворното аязмо;
 • Зоопаркът в Айтос; в северната част на айтоския парк „Славеева река”; сред прохлада, чист въздух и зеленина. Единствен по рода си за Бургаска област, с около 200 екземпляра на над 30 животински вида;
 • Край бургаското село Черно море туристите може да разгледат една от най-големите в Европа ферми за пауни с над 200 пауна в 24 техни разновидности.

Рифампицини    Лицево-челюстна хирургия - Тумори    Лицево-челюстна хирургия - Заболявания на ставите

Преди години между Бургас и Поморие е съществувала железопътна връзка - само възрастни люде днес си спомнят влакчето „Анхиало експрес“ между Бургас и Анхиало (Поморие). Влакчето е минавало по Атанасовската коса, километър дълга пясъчна ивица между морето и езерото, и това е била първата спирка на „Анхиало експрес“. Тук са Бургаските солници. Те са в землището на Бургас и са защитена местност в България. Простират се на площ 965,3 ha. Бургаските солници не са само място за индустриален добив и производство на сол. Те привличат интереса на любители на птиците и природата; на търсещите екзотични развлечения; на хора със здравословни проблеми, неведнъж чували за прочутите лечебна кал и луга. Черноморската луга се получава след изпаряването и концентрацията на солите във водите на Атанасовското езеро. Лугата е с изцяло неорганичен състав – натриев хлорид, магнезий, калий, сяра и др. Лечебните свойства са много: „Черноморската луга е с доказан медицински ефект – прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния механизъм, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания. Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас. Добре е да се стои в лугата не повече от 20-30 минути, за да не се претоварва сърцето“ – текстът е от официалната информация пред входа на солниците. Също много полезна е и лечебната кал на черноморските солници. Пак от същия източник: „Лечебната кал е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят и мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми. Съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Този състав се е образувал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчни организми, водорасли, риби, раци, миди. Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година. Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните ? свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намалява отокът и болката, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси. Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява, защото през кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми, плексити.“

Зъб    Байкушевата мура    Мраморният първенец на Пирин - Вихрен    Градове в България    Естествената пирамида Вихрен

Устройство на лимфен възел    Лицево-челюстна хирургия - Основни теоретични въпроси    Лицево-челюстна хирургия - Обезболяване и медикаментозна терапия    Сулфонамиди

Бургас е в центъра на една афера, случила се непосредствено след 9 септември 1944 г. Градът е окупиран от Червената армия на 9 септември. Разказва се, че през периода 16-19 септември в някакъв склад за алкохол нахлули съветски войници от акостирала в залива подводница и намерили бидони със спирт. Пазачът на стоката енергично се опитал да ги спре да консумират, обаче войниците го застреляли, след което се почерпили обилно. Поканили и още свои колеги. Алкохолът обаче бил метилов, и тъкмо това крещял нашенецът. В резултат от отравянето с метиловия алкохол, били засегнати около 190 души; 154 войници и офицери потърсили медицинска помощ; 120 били хоспитализирани, 6 са ослепели. Починали 42-ма съветски воини. Де факто, това са единствените по-значими човешки загуби на Червената армия на територията на България, което е много конфузен факт, тъй като през 1944 г. СССР обявява война на България – страна, която няма никакво намерение да воюва; не е изпращала и един войник на Източния фронт в битка срещу СССР. След това Сталин решава да ни окупира, а в края на войната, независимо от жертвите, дадени в битките срещу германците, нашата държава получава статут на победена.

Тетрациклини    Лицево-челюстна хирургия - Възпалителни процеси    Лицево-челюстна хирургия - Травми    Слезка

Строеж на лимфен възел    Костен мозък    Тонзили    Премахване на лимфен възел

- Господине, в резюмето ви пише, че сте лауреат на Нобелова награда. В коя област сте спечелили?

- В Бургаска.

Бургас е пристанищен, туристически, промишлен център. Градът е свързан с пътната и железопътна мрежа в България, което го прави и важен логистичен център. Това е и добре, и не е - от всичко по много, но нищо като открояващо се. Какви перспективи са най-подходящи за развитие на града, които да допринесат за устойчиво и балансирано развитие? Интегрирането на различни аспекти, помага да се постигне синергия между икономическото, социалното и екологичното развитие на града. Подобряването на туристическата инфраструктура и развитието на нови културни атракции може да увеличи потока от туристи и да допринесе за икономическия растеж на града, чрез инвестиции в културни събития, музеи, галерии, спортни съоръжения и разнообразни забавления. Градът може да стане център за иновации и научни изследвания, което би привлекло инвестиции в промишления сектор и в технологични компании. Създаването на технологични паркове и инкубатори за стартъпи може да насърчи предприемачеството и иновациите. Бургас може да засили своята роля като логистичен център, като развие и модернизира портовата инфраструктура. Това би подпомогнало транспортната и складовата дейност в региона и би привлякло търговски партньори и инвеститори. Инвестирането в образование и обучение може да създаде квалифицирана работна сила и да подготви младите хора за предизвикателствата на бъдещето. Развитието на университети, професионални образователни институции и центрове за обучение може да подобри потенциала на града за развитие. Пазарът за екологични продукти и услуги се увеличава, и тук може да се намерят възможности за развитие на зелени и иновативни икономически сектори. Инвестиции във възобновяема енергия, екологични транспортни системи и опазване на околната среда могат да допринесат за устойчивия растеж на града.

Лимфен възел    Лимфна система    Лицево-челюстна хирургия - Вродени малформации    Лицево-челюстна хирургия - Друга патология

Бургас дава на страната много изтъкнати личности. Бургазлии са Христо Фотев, Недялко Йорданов, авторът на "Време разделно" - Антон Дончев, който е създал творбата за 45 дни по собствените му думи, Петя Дубарова, Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Мария Статулова, Руси Чанев, Тончо Токмакчиев, Димитър Рачков, проф. Георги Дюлгеров - режисьор на отличения със Сребърна мечка в Берлин филм "Авантаж", Камен Калев. В Бургас са направили първите си професионални изяви Райна Кабаиванска и диригентът Емил Чакъров; оттук са композиторите Тончо Русев и Стефан Диомов, Ваня Костова, Тони Димитрова, групите Домино и Тоника, художникът Георги Баев – Джурлата, носител на Хедеровата награда; първият олимпийски медалист на България – Никола Станчев, първият олимпийски шампион в борбата Продан Гарджев, първият олимпийски шампион по бокс на България Георги Костадинов, футболистът Радостин Кишишев; много още.