Боян Чонос

Според сайта Видин Онлайн Боян Чонос е забележителен ръководител на РМС във Видински окръг, любимец на прогресивната младеж, който e оставил за поколенията примера на великата си саможертва в името на светлото бъдеще - комунизма. С какво точно е забележителен Боян Чонос? Роден е на 3 май 1921 година във Видин. Баща му е бивш печатарски работник, който след това изтъкнат видински адвокат. Член е на БРСДП (тесни социалисти) още от 1902 година и дейно участвува в борбите на партията. Избиран е като секретар на Видинската партийна организация и делегат на партийни конгреси, преследван, арестуван, интерниран и осъждан за политическа дейност. Какво е накарало един образован човек да се занимава с политическа дейност, и то с партията на Комунистите? Остава загадка... През есента на 1923 година бащата на Боян Чонос емигрира в Гърция, където става представител на Балканската комунистическа федерация. По-късно тук пристига цялото му семейство. През 1925 г. семейство Чонос заминава за СССР. Бащата работи в ЦК на МОПР в Москва като референт за балканските страни. Членува във ВКП (болшевики).

Малкият Боян завършва IV клас в едно от московските училища. Тук той се чувствува щастлив. Благотворната среда му позволява да се оформи като пламенен юноша. Когато през 1932 г. семейството се завръща във Видин, Боян Чонос веднага забелязва пълната противоположност на условията на живот в СССР и фашистка България. Веднъж той казва на баща си: "Татко, защо си ни довел в този град, в който човек не може да бъде свободен!". Колко точно Боян Чонос е бил свободен в СССР по времето на Сталин, е възможно да се предположи, но все пак поне за едно деветгодишно дете съветската пропаганда явно е оказала своето влияние и според малкия Боян в СССР по това време е бил Земният Рай.

Така у Боян се събуждат чувства на силна омраза към потисниците на народната свобода и той замечтава да се бори за един нов свят, свят на щастие, братство и равенство между хората. Той започва усилено да чете както научна, така и художествена прогресивна литература и става един от ръководителите на въздържателното и туристическото дружество в гимназията. Със своята пословична скромност и талант да разказва той печели все нови и нови приятели. Около него винаги се събира голям кръг от младежи, пред които той ярко рисува живота във великата страна на Ленин, говори за съветската наука и култура, за превъзходството на съветския строй. Отличник по всички предмети, той учудва своите преподаватели със солидните си знания и политическата си подготовка. Директорът на гимназията, който е фашист, прави опит да го отклони от неговия път, но Боян му дава достоен отговор. Ремсовата организация в града и окръга дължи извънредно много на Боян, който при нейното възстановяване се проявява като твърд, предан и извънредно талантлив и способен организатор. Скоро след това той е издигнат за член на окръжния комитет на РМС.

След завършване на видинската гимназия с отличие през 1939 г. Боян Чонос отива да следва право в Софийския университет. Там той продължава да работи активно по линията на РМС и БОНСС, обогатявайки своя опит в тежката нелегална борба на пролетарска София. Свързва се с ремсисти от борческия Ючбунар, като често ходи и във Видин по организационна работа, създавайки и затягайки мрежата от нелегални организации. Особено активно участие взема в провеждането на Соболевата акция.

С нахлуването на хитлеристките пълчища в СССР Боян Чонос се отдава изцяло на революционна дейност. Макар и още неоздравял, той напуска Александровската болница, където се лекува, и се завръща в родния си край. Освен като член на окръжния комитет на РМС е натоварен и да отговаря и като заместник ръководител на военния отдел в окръжния комитет на Партията (с Главно П) за военната и минно - подривната дейност в окръга. В нормалните човешки общества това се нарича терористична дейност и се преследва от Закона, защото никой не счита за добра идея да разрушава чуждо имущество и да убива и ранява невинни хора. Не така обаче стоят нещата в редиците на БКП в онези времена... Боян разгръща своите сили и способности на организатор в тежката, но героична борба. Осигурява нелегални квартири и оръжие, устройва важни срещи и изпълнява най-рисковани партийни задачи, редактира и издава нелегален бюлетин. Спокоен и бодър по характер, той внушава бодрост и решителност у другарите си и в най-трудните моменти.

На 30 септември 1942 година Боян Чонос е арестуван. На път за Враца той успява да заблуди конвоиращия го полицай и да скочи от влака между селата Александрово (сега град Димово) и Бела. Призори отива в Александрово, където се укрива у познат ятак. След това успешно бягство Боян Чонос става партизанин и продължава да се бори против фашизма. След залавянето на Мико Нинов в края на 1942 година той става секретар на окръжния комитет на РМС и полага много грижи за укрепването на организациите.

На 1 март 1943 година при блокадата на село Брегово Боян Чонос е заловен. Прави неуспешен опит за самоубийство. Полицията тържествува, но той е решен с цената на живота си да запази революционните сили. След първата следва нова присъда - смърт чрез обесване. Но и в килията Боян продължава своето самообразование по строга, напрегната програма. Поддържа връзки с другарите си, вдъхва им бодрост. На 13 октомври 1943 г. Боян Чонос бива обесен във видинския затвор.

Мемориал на жертвите на комунизма    Червена гордост    История на Видин    История на България    България    Видин    Информация за Видин

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.bg    www.bg-dentist.com    Крепостта във Видин    Иглолистни дървета