Василашки езера

Василашките езера са 13 на брой, от които 12 са постоянни и едно е временно. Те са разпръснати из обширния Василашки циркус, който е един от най-големите и впечатляващи циркуси в Пирин. Най-високо разположени от цялата група са Тодорините езера, които се наричат още Тодорини очи. Те се намират на надморска височина от 2540 и 2510 метра, в подножието на връх Тодорка, във вторичен циркус, който е част от по-големия Василашки циркус. Въпросният по-малък циркус е ограден от билото на връх Тодорка, което пък е разклонение на Главното Пиринско било. От двете Тодорини езера по-голямо е южното - то има площ от 13.7 декара и се нарича още Северно Тодорино Езеро, а дълбочината му е 7.5 метра. Северното Тодорино езеро е по-малко, има площ от 7.4 декара, а максималната му дълбочина е 3.5 метра. Нарича се още Долно Тодорино Езеро.

Други седем от Василашките езера се разполагат в други вторични циркуси, оградени от върховете Василашки чукар, Малък и Голям Типиц и връх Опрено. От тези езера най-голямото е Тевното Василашко езеро, което се нарича още и Синьото езеро. Това езеро заема почти цялото дъно на един такъв вторичен циркус, ограден от връх Василашки чукар от югоизток и Опрено от север. Надморската височина на това езеро е 2416 метра, а по площ то е петото в Пирин - 65.7 декара. Дълбочината на това езеро е 29 метра, което го прави второто по дълбочина от всички езера в Пирин. В североизточния край на това езеро има малко скалисто островче, което се извисява на около един метър над водата. На изток от Тевното Василашко езеро, в съседния вторичен циркус, са разположени пет малки езера - те са на надморска височина от 2351 до 2420 метра и имат малка площ - между 0.45 и 3.76 декара.

Може би най-впечатляващото езеро от групата на Василашките езера е Дъговидното езеро. То е разположено на северозапад от двата върха Типиците, на надморска височина от 2261 метра. Езерото има площ от 12.66 декара, а дълбочината му е 10.4 метра - това го прави едно от най-дълбоките езера в Пирин. На север от него, в средата на циркуса, се намира пък третото по големина езеро от групата - то е с площ 23 декара, намира се на 2202 метра надморкса височина и носи много и най-различни имена - Горното Василашко езеро, Кривото езеро и други. Въпреки че всички останали (с изключение на Долното Василашко езеро) са разположени по-високо от това езеро, то се нарича Горно Езеро - пълна липса на логика, но името е придобило масово разпространение. Само на няколко десетки метра на изток от това езеро се намира малко временно езерце с площ от едва 0.2 декара (200 квадратни метра - колкото голям апартамент), което езеро е временно.

В североизточния край на циркуса се намира Василашкото езеро, което на местен диалект се нарича още Василачко езеро или Василак. Нарича се още и Рибни Василашко езеро, Долно езеро или Василаки. То е с голяма площ - 38 декара, но с малка дълбочина - 2.5 метра. Много туристи смятат това езеро за едно от най-красивите езера в Пирин - донякъде с основание, защото водата на това езеро има наситенозелен цвят и особено при ярко слънце езерото изглежда доста впечатляващо. От това езеро изтича Василашка река.

Езера в Пирин    Върхове в Пирин    Езерото на желанията    Пирин планина    Езера в България    Рилски Езера    Малък Типиц

Пирин    Лицево - челюстна хирургия    Василашки чукар    Езера в Пирин

Подробна информация за планината Пирин    Ски    Циркуси в Пирин