Видин - Художествената галерия

copyright©by everybody

Град Видин - Художествената галерия “Никола Петров”. Автор на снимката - д-р Венцеслав Ралев

Художник от град Пловдив

    Окръжната художествена галерия във Видин е открита тържествено на 25.05.1962 г. През 1976 година по случай 60 години от смъртта на художника Никола Петров колективът на галерията решава да го избере за патрон.  Тогава е поставен негов барелеф над входната врата на галерията, дело на скулптора Георги Чапкънов, а името й става ОХГ "Никола Петров" - Видин. През 1987 г. с отпадането на окръзите като административна структура от името на галерията отпада думата окръжна. Тук се съхранява оригиналът на трите платна от брезовския цикъл "На нивата" (1942) от Златю Бояджиев.
   

    Дейно участие в създаването на фонда на новообразуваната картинна галерия взема културния деец и общественик Ангел Будев. Закупени са творби от колекциите на Михаил Кремен и Богомил Райнов. През 1962 в града идват да рисуват художници от цялата страна, между които са Стоян Венев, Панайот Панайотов, Иван Христов и много други. Създадените от тях около 80 платна оформят първоначалният фонд на галерията.  Самата сграда на ХГ "Никола Петров" е построена през 1892 г. върху основите на стара капия. Автор на проекта е архитект Тодор Върхота. Понастоящем фондът на галерията съдържа 1312 художествени произведения. Най-многочислен е отделът "Живопис" - той наброява 936 платна. Между тях могат да се видят следните оригинални творби

    Графичният отдел на Художествената галерия във Видин съдържа 40 оригинални отпечатъка от световноизвестни майстори:

    Още от времето на своето основаване галерията активно се е включвала в осъществяването на подвижни изложби в окръжни селища. С произведенията от своя фонд Художествена галерия - Видин урежда ежедневни експозиции и в галериите в Белоградчик и Брегово. Оказва им методична помощ - също както организациите на БКП и ОФ си помагат една на друга в идеологическата пропаганда :-)))). Молим за извинение хората на изкуството от град Видин, те обикновено са с чувство за хумор. Директори на галерията от създаването й до настоящия момент са били художниците Стефан Тодоров - самоук художник и преподавател по рисуване, Александър Апостолов, Георги Петров, Валери Никифоров и Богдан Александров.

Зъбни импланти