Георгийца

С името Георгийца се обозначават много природни образувания в Пирин планина. Така например Георгийца е наречена една поляна, оградена от иглолистна гора по средното течение на река Георгийца. Самата река също се нарича Георгийца, но освен това носи и имената Георгийска река, Гьоргийца и Георгиица. Дълга е около 4 километра, води началото си от езерата в Георгийския циркус. Тече на северозапад и се влива отляво във Влахинска река.

Но безспорно от всички туристически обекти с това име най-известен е връх Георгийца - той е висок 2589 метра и е сравнително лесно достъпен. Нарича се още Георгиички връх, Гергийска чука, Гьоргиица или Георгиица. По северозападния му склон стърчи характерна подутина, изградена от мрамор и наречена Белата капа. Самият връх се издига на Синанишкото странично било между безименните коти 2554 метра от североизток и 2553 метра от югозапад. От връх Георгийца се отделят две разклонения на Синанишкото било - едно на североизток и едно на северозапад. Първото е граница между долините на река Синанишка и река Георгийца, а второто разполовява на две Георгийския циркус. Връх Георгийца се намира на границата между гранита и мрамора. Северните му склонове са много стръмни и на някои места по тях се откриват мрамори. Откъм югоизток склоновете на върха са доста по-полегати, покрити са с трева и се спускат към Спанополския циркус. Поради това от там е много по-лесно да се изкачи върхът - трябва само да се отклоните малко от пътеката за хижа Синаница.

Името на връх Георгийца произлиза от феминизриания вариант на името Георги. Разказва се легендата за красивата девойка Георгийца и Мурат бей, който бей е дал името на Муратов връх; какъв точно бразилски или турски сериал се е разиграл между тези хора, на нашия екип не е известно.

Рила планина    Информация за Пирин    Георгийски езера    Глазне    Върхове в България    Върхове в Пирин    Местността Главите