Главите

Главите е името на местност в Пирин. Тя се разполага на около 300 метра северно от мястото на сливане на реките Демяница и Къркъмска, на левия бряг на река Демяница. Недалеч на север от местността главите пък е друга местност - Караманица, като разстоянието между двете е около 800 метра. До поляната води горски път, който е разклонение от пътя между Тодорова орница и хижа Демяница. В северния край на Главите се намират три големи скали; най-голямата се намира на поляната, а другите две - на по няколко метра от нея, скрити между дърветата.

Вероятно името на тази местност се дължи на специфичната форма на скалите, които много наподобяват човешки глави. На това място през 1806 година (а според други източници през 1810, в разгара на кърджалийските времена) четата на местния хайдутин Терзи Никола избила разбойническата банда на Шабан Гега. Отрязаните глави на разбойниците дълго се търкаляли из региона и според много краеведи това също е причина местността да се нарича Главите. Във връзка с това през 1975 година Главите е обявена за местност с историческо значение.

Преди време в Банско кърджалиите са се наричали айти (в други региони на страната хайти, откъдето идва и думата разхайтен) и идвали в селото, за да грабят и палят къщите, да насилват хората и да блудстват с момите. Улеснявало ги това, че Банско било чисто българско село и нямало представител на турската власт, освен това било и най-голямото и богато селище в околията, точно на пътя за Мелник през Пирин планина. Именно точно по този път се движели айтите. Те нападали на орди от по 50-100 човека и понеже не се страхували от никого, идвали по всяко време, влизали в селото тържествено с тъпани и зурни, викове, песни, гърмежи. Най-отпред вървял млад момък без брада и мустаци, облечен като млада булка - в сърма и коприна накичен от горе до долу с гердани от скъпоценни украшения и жълтици. Това си е било традиция при кърджалиите - да се обличат с крещящи дрехи, за да демонстрират финансово и социално благополучие. Когато хората чуели, че айтите идват, започвали да бързат да се скрият зад високите довари на къщите си, но понеже не можело да се разбяга и скрие цялото население, някои оставали да посрещнат айтите на колене като неизбежно зло.

Айтите винаги се настанявали в най-хубавите и най-удобни къщи, отдавали се на запои и оргии. Не ги задоволявало пиенето и яденето което банскалии били длъжни да им доставят в големи количества и по желание, но посягали и на жените. Тези зловещи посещения се повтаряли периодично, хората много страдали и злото нямало край. Тогава решили, че ако се опитат да си помогнат сами ще им помогне и Господ. За да помогне на своите братя и сестри Терзи Никола събрал една дружина, която се въоръжила с дълги пушки, пищови, ножове, криви саби и тръгнала към една определена местност - там, където долината Демяница се разгъва и образува малка поляна през която протича река Глазне. Край реката има огромна скала и близо до нея - дълбок син вир. Дружината се скрила около тази местности като всеки очаквал знак от войводата – да гръмне с пушката когато айтите влязат в клопката и не могат да излязат. Мястото е изключително удобно за засада и очевидно Терзи Никола е бил добър тактик - затвориш ли стеснението покрай реката, врагът ще трябва да се връща назад в редица от по двама - трима човека, което го прави идеална мишена.

След своето зловещо гостуване в Банско разбойниците потеглили по този път, за да преминат планината, всички селяни били събрани в църквата и се молели на Господ да помогне на дружината и да спаси Банско от злото. И тогава горе в планината гръмнала първата пушка, айтите били толкова изненадани и вцепенени, че не могли да окажат никаква съпротива. Почти цялата банда паднала на място, където дълго след това се търкаляли оголени черепи. От тогава тази местност била наречена Главите. Така айтите изчезнали завинаги, а заедно с тях и злото което носели на целия край.

www.dentalimplants.bg    www.maxillofacial-bg.com    www.ralev-dental.bg    Връх Голена    www.oralsurgery.bg    Река Глазне