Палашица

Палашица е името на връх и едноименен къс рид в Пирин планина. Отделя се от подножието на връх Кутело и се насочва на североизток. На едно място ридът образува малка самостоятелна височина - връх Палашица, който е висок 2280 метра. Изкачването на този връх е лесно, няма дори нужда да преминавате през връх Кутело. При достигане на заслон Казана трябва да се отклоните от пътеката с червена маркировка - тя се изкачва в посока седловина Премката и преминава покрай циркусите Голям и Малък Казан. Съществува пътека от заслон Казана към връх Кутело, но тази пътека е маркирана само с каменни пирамидки - именно по нея трябва да тръгнете, ако искате възможно най-бързо да изкачите връх Палашица. Пътеката се изкачва постепенно нагоре по южния ръб на връх Кутело; през 2018 година там сме виждали еделвайси. В момента, в който от ръба на Кутело се отделя ридът Палашица, трябва да се отклоните вдясно. Няма как да се объркате - при ясно време ридът се вижда отлично, теренът е слабо наклонен и общо взето преходът е лесен дори за начинаещи туристи.

През зимата ридът Палашица не е особено гостоприемно място. Проблемът е че там много често падат лавини. Големи лавини са падали през 2010 и 2015 година; концесионерът на ски - зоната в Банско (компанията Юлен, доста недолюбвана от екоактивистите, донякъде с право) е планирала да отдели средства за лавиноукрепващи съоръжения, но при българските икономически условия не е ясно кога точно ще се случи това.

Д-р Евелина Маркова - Ралева се изкачва по ръба на връх Палашица в Пирин

Снимка на южния ръб на връх Кутело, който се вижда в дясната част на кадъра. Зад него е връх Вихрен. Точно преди да започне по-стръмната част, е необходимо да се отклоните вдясно и по зелените площи да се насочите към връх Палашица. Вляво на заден план се вижда връх Тодорка, а още по-вляво - Полежанското странично било. От рида Палашица се открива отлична видимост към рида и върха Църна Могила - както можете да видите на снимката долу.

Кръгова снимка на Пирин, при която дори се вижда сянката на фотографа. Снимката е направена с пълноформатен апарат и обектив с много широк ъгъл - 8/15 мм. на компанията Canon. При фокусно разстояние от порядъка на 11 милиметра вече започват да се виждат страничните ръбове на пластмасовия сенник на обектива. Ако намалите още повече фокусното разстояние, кадърът става кръгов. Зрителното поле е близо до 180 градуса. Ако използвате друго тяло, с кроп - фактор, тогава няма да имате такъв проблем - обективът покрива цялата матрица.

Ридът Палашица е много лесен за преходи - няма стеснени места, нито пък много стръмни участъци