Хижа Демяница

Демяница е хижа в Пирин, разположена над град Банско. Достъпна е по асфалтов път, от който се отклонява черен път. По въпросния черен път е възможно да достигнете до хижа Демяница за около 2 часа от мястото на разклона - вляво от пътя по посока хижа Вихрен, разклонът е обозначен с табела. Хижата е добра изходна точка за преходи в посока Тевното езеро, връх Джангал, Василашки езера, връх Тодорка, Мозговишка порта, Валявишки езера и много други места, които си заслужава да се видят. Местността, в която е построена хижа Демяница, се нарича също Демяница. Тук се сливат реките Валявишка, Василашка и Газейска. Името на хижата и местността произлиза от личното име Демян - според една от легендите за Пирин по турско време в Банско е живял дядо Демян, който в тази местност е криел красивата си внучка. Много често името на местността и хижата се пишат и произнасят неправилно с А на първата сричка - Дамяница, докато правилното название е с Е - Демяница.

По левия бряг на река Демяница се намира Демянишка поляна. Това е заравнено място, през което преминава маркирана туристическа пътека от Банско за хижа Демяница и горски път за хижата от местността Тодорова орница. В непосредствена близост, малко на север от поляната, се намира водопадът Демянишки скок. В южния край на поляната има изоставена постройка - това е начална станция за въжена линия, по която е трябвало да се пренасят строителни материали за хижа, която е планирана да се построи в местността Василак. Такава хижа така и не е била построена.

Недалеч от местността Главите също по десния бряг на река Демяница се намира местността Караманица. От тук преминава горски път от местността Тодорова Орница за хижа Демяница. В южния край на тази местност е построен малък заслон. Според една легенда някога тук са били пускани стада на паша, които са били пазени от кучета карамани. Тази порода се слави със своята сила и безстрашие. Наричани са така заради цвета на кожата им, който е черен - а на турски кара означава черен. Съществуват и порода овце караман, които също са черни и са донесени тук от овчари - номади от от Иран още през тринадесети век.

Подробна информация за Пирин планина    Хижи в Пирин    Хижи в България    Демирчал    Демиркапийски чуки    Демиркапия

Теодосиеви Караули    Връх Кельо