Река Бъндерица

С името Бъндерица се означават два обекта в Пирин - поляна и река. Бъндеришка поляна е местност, която е разположена по средното течение на едноименната река. До нея води асфалтиран път от местността Шилигарника и кабинков лифт от град Банско. Тук има също така стрелбище за биатлон, писта за ски бягане и изкуствено езеро. От това изкуствено езеро се захранват оръдията за изкуствен сняг за ски пистите в региона. В някои туристически справочници тази местност се нарича и Меча поляна, което е неправилно - Меча поляна е разположена на около километър североизточно от Бъндеришка поляна. Освен тези два природни обекта, с името Бъндерица се означава и нещо, построено от хората - хижа Бъндерица, която е една от най-големите хижи в Пирин. Съществува също така и Бъндеришка порта, както и връх Бъндеришки чукар - освен всичко останало, той е разположен и в геометричния център на Северен Пирин.

Река Бъндерица е една от най-живописните в Пирин. Дълга е около 13 километра, за нейно начало се приема мястото на изтичането й от Долното Бъндеришко езеро. Първоначално река Бъндерица тече на северозапад - до местността Равнако, след което поема на севоизток. В този участък Бъндерица поема водите на потока, който изтича от Овинатото езеро (всъщност то е по-известно под името Муратово езеро). При хижа Вихрен реката поема водите на всички потоци, които се стичат по южния склон на връх Вихрен. В областта на хижа Бъндерица реката навлиза в дълбока теснина, в която образува няколко водопада - Бъндеришки водопади. Близо до Бъндеришка поляна тя навлиза в участък с варовити скали, където се губи при маловодие и след около един километър се явява отново. Малко над град Банско реката се слива с река Демяница и двете заедно образуват река Глазне.

Произходът на името Бъндерица се свързва с местната дума за буре - бънде. Освен това бъндер означава бъчвар - това предположение се изказва от К. Попов през 1979 година.

Имплантология - цялата информация в един сайт    Подробно за Пирин планина    Кариес    Пловдивски художник

Шамбала    Бъндеришки чукар    Хижа Бъндерица    Снимки на река Бъндерица    Казаните    Бъндеришка порта

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.bg    Голямо Валявишко езеро    Резерват Балтата

www.bg-dentist.com    www.ralev-dental.com    Валявишки езера    Зъбни импланти

Хижа Вихрен, покрай която тече река Бъндерица

Хижа Бъндерица, която носи името на река Бъндерица

По цялото течение на река Бъндерица се срещат водопади с различна височина и дебит. При подходяща светлина и най-вече при наличие на достатъчно познания от страна на фотографа могат да се получат доста ефектни снимки, достойни за отпечатване в китайски календар. Възможно е да се акцентира върху водните пръски или да се получи ефект на течаща вода - в зависимост от скоростта на затвора.

Малко езеро от групата на горните Муратови езера - именно от тях води началото си Бъндеришка река

В някои участъци реката не изглежда като буен планиски поток - тече нормално и образува широки разливи