Златни пясъци

Златни пясъци е името на куроротен комплекс в България, разположен на 17 километра северно от град Варна. До 1942 година местността се е наричала Узункум. В западна посока Златни пясъци са естествено оградени от склоновете на Франгенското плато, което представлява естествен парк. Плажът е много обширен, има дължина около 3 километра и е застлан със ситен златист пясък, откъдето идва и името на курорта. Ширината на плажната ивица на някои места достига до 100 метра. Морското дъно има сравнително слаб наклон. През 1963 година в Златни пясъци е имало вече 32 хотела, като постепенно комплексът се разраства с течение на времето; по време на строителния бум преди международната финансова криза от 2008 - 2009 година курорът нарастна значително като леглова база и площ и на много места започна да прилича дори на Слънчев бряг.

Строежът на първите хотели започва през 1956 година. Главен архитект на комплекса е Георги Ганев, като първоначалната леглова база е била от 15 000 легла, а първият хотел в комплекса е хотел Оазис. Някои от хотелите работят целогодишно, тъй като близо до комплекса има минерални извори с общ дебит от 150 кубични метра в секунда и те са особено подходящи за балнеолечение. Към момента в курорта има над 300 хотела. В началото на развитието на курорта е имало недостиг на вода, но в днешно време проблемът е решен. В миналото Златни пясъци са посещавани от високопоставени гости (партийни величия и всякакви хора от цял свят), като по време на посещението в България на Юрий Гагарин първият космонавт също е отсядал в курорта. В началото в местността е имало огормен брой змии - и до днес в град Варна се разпространява градска легенда, според която за да бъдат избити змиите, са хвърляли таралежи от самолет. Случката вдъхновила известния хуморист Доньо Донев, който създал сатиричния филм "Умно село" на базата на концепцията за избиване на змии чрез атака с таралежи. Таралежите са докарани от Албания, а като консултанти са привлечени зоолози от Софийската Зоологическа Градина. На мястото на днешната централна атракционна зона на курорта е имало сладководно езеро, в което са виреели костенурки. Според друга легенда преди време пирати докарали златно съкровище и го заровили на брега на бъдещия курорт; за да им отмъсти, природата превърнала съкровището във фин златен пясък.

Черно море    Албена    www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.com    Аладжа манастир    www.bg-dentist.com    www.ralev-dental.bg    Хотел в Албена

Дъга

Курортни комплекси