Албена

Курортен комплекс "Албена" се отличава може би с най-добър имидж от всички български курорти - морски и планински. Това се дължи най-вече на факта, че в бурните за българската икономика години курортът успя да се опази от бурно и неконтролирано строителство, презастрояване, бумтящи бетоновози, багери, фадроми и кранове по време на активния летен сезон. Въпреки че проблемът с презастрояването на останалите курорти е до голяма степен прекспониран, на много места той си съществува реално с всички негативни последици от това - липса на места за паркиране, шум, струпване на много хора и трудности дори при една вечерна разходка из комплекса. В Албена за момента такива урбанистични проблеми не се откриват.

Курортът е строен в края на 60-те години на ХХ век - както и повечето български курорти. Името произхожда от литературна героиня на писателя Йордан Йовков - тя е живяла в Добруджа и е главна героиня в едноименната повест. Първоначално на мястото на днешната Албена са построени няколко бунгала, в които първите чуждестранни гости са няколко чехословашки студентки. Предвид вкуса на поляци, чехи и словаци към хубавите неща в Живота, дали някои български комсомолци не са започнали летен любовен роман с въпросните чешки туристки? Историята мълчи по този въпрос. През 1966 година започва строителството на курорта, тогава са пристигнали и въпросните гостенки от Чехословакия. Строителните работи продължават и през 1967 година. Официалното откриване е през същата година - на 14.03.1967 другарите Тодор Живков (по това време министър - председател) и председателят на президиума на Народното събрание Георги Трайков тържествено откриват курорта. През 1974 година е решено територията на курорта да се увеличи - построен е ресторант извън очертанията на вече построените почивни домове. Между 1970 и 1989 в Албена са гостували много държавни и партийни ръководители от цял свят - Леонид Брежнев, Николае Чаушеску, Егор Лигачов, Саддам Хюсеин, Фидел Кастро, Индира Ганди и много други.

Албена е отдалечена на около 30 километра от Варна, също 30 километра от Добрич и на 476 километра от София. Курортът е построен в землището на село Оброчище. Плажната ивица на курорта е с ширина от 50 до 150 метра и дължина 5 километра. Разстоянието до град Балчик е 8 километра, а по плажа е възможно да се достигне до село Кранево. В близост до курорта (всъщност буквално до него) е разположен резерват Балтата - лонгозна гора с около 18 хектара площ по долното течение на река Батова. Към момента Албена разполага с 15 000 легла в 40 хотела - на първа линия и в парковата зона; за сравнение, Слънчев бряг има 250 000 легла!

Албена

Курортът Албена предлага добри възможности за всякакъв вид туризъм и почивка. Казваме това от личен опит, тъй като нашият екип от години има за традиция да почива през лятото в Албена. Курортът предлага за всеки по нещо: родители с деца имат възможност за пълноценен отдих, младежи, които ги иска животът, могат да посетят дискотеки и да прекарат отлично до 6 - 7 часа сутринта, сериозни фирми могат да организират тиймбилдинги, търсачите на силни усещания могат да практикуват някои екстремни спортове (често над курорта летят парапланеристи), природолюбители могат да посетят резерват Балтата и т.н. До голяма степен това се дължи на факта, че целият курорт има един собственик, който не допуска продажба на терени и нахлуване на голям брой пишман - инвеститори, които да окепазят природната среда в региона, а и всичко, постигнато до момента. Добре е собственикът на един курорт да има цялостна визия за неговото развитие за период от няколко години напред.

Албена през нощта

Черно море    www.albena.bg    Несебър    www.investor-bg.com    Варна    Златни пясъци    Снимки от Албена

Хотел Боряна

Хотел Нона - разположен е на първа линия до плажната ивица. Повечето хотели в курорта Албена носят женски имена

www.dentalimplants.bg    www.bg-dentist.com    Пампорово

www.implantium.bg    www.bg-dentist.eu

Емблематичният хотел Добруджа

Емблематичният хотел Добруджа - по времето на социализма беше най-големият хотел в курорта Албена. Тогава беше и единственият хотел с четири звезди на цялото българско Черноморие; имаше и един хотел с пет звезди - хотел Варна в курорта Дружба, наричан на жаргон шведският хотел. Не защото там са се правили шведски тройки (което най-вероятно се е случвало все някога), а защото хотелът е строен по шведски проект. Между другото, според непотвърдени слухове курортът Албена е строен от френски инвеститори, с френско ноу - хау и е проектиран от френски архитекти - по модела на морските курорти на Френската Ривиера; условието е било френските инвеститори да използват курорта няколко годни до изплащане на вложенията им и известна печалба. Трудно може да се прецени дали това е истина или конспиративна теория, но следва да се има предвид че тоталитарният режим поддържаше добри отношения с Франция и в България е имало голяма френска инвестиция - производството на автомобили Рено 10 или така нареченото Булгаррено. Освен това по традиция българският народ и управници изпитват чувство на респект към всичко, което произхожда от Франция - то се възприемаше дълги години като символ на социален статус, стил и класа и неслучайно филмите с Ален Делон се радваха на огромна популярност. Това вероятно са остатъци от силното френско влияние в страната в края на XIX и началото на ХХ век. По понятни причини производството на автомобили по френски лиценз бързо е приключило - точно по това време започва масовото производство на модел Жигули в СССР и другарите от КПСС със сигурност са наложили протекционизъм в целия соцлагер. А и Булгаррено се оказва изключително неуспешен модел с редица технически дефекти...

С или без френско влияние обаче, хотел Добруджа си остава култова сграда, обект на възхищение от няколко поколения българи. Хотелът е на 17 етажа, вижда се от километри разстояние и има две крила. На последните етажи на двете крила има кафе - сладкарница и ресторант с панорамен изглед. Има и много асансьори, за да се обслужват почиващите и гостите на заведенията бързо и безпроблемно. Асансьорите дори имат автоматични врати - нещо изключително авангардно през 80-те години на ХХ век, когато д-р Венцеслав Ралев посети хотела за първи път като ученик.

Специфична форма на сградите, която се е превърнала в запазена марка на курорта Албена - стъпаловидно подреждане на етажите. Всеки следващ етаж е с по-малка площ от този под него и така сградата придобива стъпаловидна форма. Подобна архитектура беше нещо също много авангардно в годините на социализма. Повечето хотели на първа линия са проектирани и построени именно по този начин, за да се запази характерното архитектурно оформление за курортния комплекс.

На склона над залива на Албена е разположена вилна зона