Бизнес провал

Имал нивка дядо поп,

сял там лампени шишета.

Расли и порасли те

стройни лампени шишета!

Ех, ще ги пожъне той

тези лампени шишета!

Ще ги продаде по грош,

капа ще си купи...

Падна от небето град,

всичко изпочупи!

    Стихотворение от неизвестен автор, наситено с дълбок смисъл и критикуващо лошата преценка на риска във всеки един бизнес. Стихотворението беше открито в детска книжка, издадена някъде през 80-те години на ХХ век; за съжаление някое дете беше разкъсало кориците и така и не успяхме да открием името на автора. Не знаем колко мозък трябва да има човек, за да не оцени елемнетарния риск от това да отглеждаш нещо толкова чупливо на открито. За родените след 1990: лампеното шише е стъклен балон, който се поставя върху пламъка на газена лампа с цел протекция от пожар и за да не се гаси пламъка от течение. В модернизиран вариант до лампеното шише има огледало с диаметър около 10 см, което огледало служи за отразяване на светлината на пламъка и съответно за засилване на силата на светлината. От физична гледна точка светлината не се засилва (според Закона за съхраняване на енергията не може да възникне енергия от Нищо), а само се насочва в по-подходяща посока. Огледалото върши работа... По никакъв начин няма смисъл светлината да се насочва към всички части на стаята, освен ако не сложите лампата на масата в средата; обикновено обаче лампите се поставяха върху шкафове или на етажерки, за да не могат децата да ги съборят и да предизвикат пожар. Огледалото насочва светлината в подходяща посока. Съществуваха и ветроустойчиви газени лампи, при които нямаше шише, а нещо подобно на стъклен балон - отгоре имаше метален кожух с дръжка за държане на газовата лапма.

От Асково до Арманли пътят хасфалт    История на Видин    Информация за река Дунав    Провали в имплантологията

    Какво е всъщност газена лампа? Отново за родените след 1990 година: това е осветително тяло с фитил, който се запалва и пламъкът се поддържа от газ, която газ се съхранява в стъклен съд под фитила. Има си и врътка за регулиране на дължината на фитила, съответно на силата на пламъка. Завърташ леко, фитилът се показва повече и пламъкът започва да гори по-силно. Само че така се изразходва и повече газ, което в условията на непрекъснат стоков дефицит не е съвсем приемливо. Неприятен ефект - газта пуши, издава неприятна миризма и създава петна по тавана, които изискват боядисване. Лошото е, че в онези времена по магазините нямаше дори и най-обикновен латекс и снабдяването ставаше с връзки и рушвети по складовете на "Топливо".

www.dnevnik.bg    www.investor.bg    www.pari.bg    www.capital.bg    www.investor-bg.com    www.banker.bg    Какво е най-лошо?

Остеоинтеграция    Зъбни импланти    Зъболекар в Пловдив    Река Дунав

    Газовата лампа се употребяваше много често във времето преди 1989 година, когато често имаше режим на тока. Какво е това ли? Ами два часа има ток, два часа няма; възможно е да има три часа, а да няма само един час - в по-баровските квартали на София като Лозенец и Иван Вазов. В по-малките градове често е имало и режим от вида три часа няма / един час няма. И защо се е получавало така? Да няма достатъчно ток, при положение че няма климатици, електронни уреди, DVD - плейъри, музикални уредби, Sony - playstation, компютри и така нататък? Вярно, имаше акумулиращи печки, които гълтаха тока на половин ВЕЦ, но имаше и евтино парно и малко хора се отопляваха на ток. При положение че АЕЦ - Козлодуй е работел на пълна мощност, най-вероятно ток е имало, но е изнасян по второ направление (т.е. извън соцлагера) с цел приходи в така необходимата за Бай Тошо конвертируема валута. Тук отново става въпрос за класически бизнес провал, но за съжаление на цяла икономическа система, а не на пишман инициативата на дядо поп. Смях!

    Кое е най-разрушителното оръжие??? Оръдието на крайцера "Аврора" - дало е само един изстрел, но след това милиард и половина човека живели 50 години в мизерия... Ако броим и китайците, които до идването на власт на Дън Сяопин направо са си тънели в мизерия. Благодарение на Великия Кормичия Мао Дзедун огромната държава бързо била доведена до банкрут и икономически крах; дори и до ден днешен обаче пропагандата е силна и много млади хора са на мнение че управлението на Мао е било нещо полезно за Китай.