Аргирово езеро

Аргировото езеро спада към групата на Влашките езера - те включват Митровото и Аргировото езеро. Разположено е в източната половина на Демиркапийския циркус, на югоизток от седловината Демиркапия. Надморската височина на това езеро е 2365 метра, а площта - 14 декара. Има характерна сърцевидна форма, а според някои туристи - форма на подкова. Отлично се вижда от Главното Пиринско Било при прехода от връх Джано към Ченгелчал, Демирчал и Хлевен. Името на езерото произлиза от някой си чобанин Аргир (на български - Сребрин), който изкарвал овцете си на паша край това езеро кой знае през коя година. Въпросният чобанин бил от румънски произход - влах, а друг румънец - Митре - пък обичал да кара своето стадо покрай другото езеро - Митревото, което носи неговото име. В знак на българо - румънската дружба езерата били наречени Влашки езера. В България векове наред е имало румънско малцинство, но след Балканските войни междуетническите напрежения се изострят и румънците или се изселват да живеят в Румъния, или са били претопени.

Ако желаете да видите Аргировото езеро, няма много възможности. Отблизо езерото може да бъде видяно само от пътеката от хижа Пирин за Демиркапия и хижа Безбог. Отдалеч езерото се вижда чудесно от връх Джано, Малкото Конче и връх Кривец (Ченгелчал). Изкачването на тези върхове обаче изобщо не е лесно - в едната посока имате поне три часа път от хижа Безбог пред Поповото езеро и нагоре към Джано. Другото име на връх Джано е Орловец, но то не успя да се наложи, още повече че стават обърквания с връх Орловец в Рила. В общи линии други възможности за снимки на това езеро няма.

Подробна информация за Пирин планина    Българският имплантологичен справочник    Езера в България    Рилски езера    Аркутино

Ако се изкачите на връх Джано в късния следобед през лятото, можете да снимате отраженията на слънчевите лъчи в Аргировото езеро. При подухване на вятъра върху езерото се образуват вълнички и се получава интересният светлинен ефект, който се вижда на горната снимка. Над езерото се вижда и пътеката от хижа Пирин за Демиркапия и от там - за хижа Безбог.

Езера в Пирин    Митрово езеро    Бегликташ

Тони Аврамова - маслена живопис

Аргирово и Митрово езеро, над тях е мощната каменна пирамида на връх Каменица

Аргировото езеро без отражения на слънчеви лъчи. Формата на езерото донякъде наподобява форма на сърце, но не в такава степен, в каквато това е изразено при едно от Самодивските езера. То е с класическата форма на сърце, докато Аргировото езеро е доста стилизирано сърце - сякаш нарисувано от абстрактен художник - импресионист.

Аргировото езеро, над него - връх Демиркапийски чуки. На заден план се вижда връх Дженгал, а още по-назад - Голям Полежан. Вдясно от него, съвсем в дъното на кадъра, се вижда връх Десилица с характерната му трапецовидна форма. В центъра на кадъра също на заден план се виждат връх Вихрен и Кутело - те се виждат почти от всяка точка на Пирин планина.