Хасково

    Град Хасково е голям областен град, разположен в Южна България близо до границата с Гърция и Турция. При последното преброяване са отчетени 80 700 жители. Хасково лежи на една и съща географска ширина с Рим и Барселона, а също и с Тбилиси и Чикаго. Интересен паралел между много раязлични типове начин на живот! Може би поради този факт хасковлии са навсякъде - живеят и работят в Европа, Америка и по целия свят. Местни зевзеци често наричат града Хюстън или Хановер. Според други компетентни изказвания ако си смениш номера на колата с такъв с хасковска регистрация, авомобилът ще върви по-бързо и ще бъде с предимство на всички кръстовища в страната (малко спорно дали ще бъде така в Перник). Хасковлии имат навика да се заиграват с буквата Х - дали това има връзка с името на града, не е известно. Буквата  много често се слага там, където е няма и се изпуска там, където би трябвало да я има. Особено често се поставя в началото на думи, които започват с гласна - може би с цел благозвучие? Известни хасковски думи са хизба, хевакуация, Конско хевангелие, хиндикатор, ханцуг и много други. Култова фраза е обяснението "От Асково до Арманли пътят хасфалт."

    Хасково има доста богата история, както повечето градове в България. Празник на града е 8 септември. Известна е битката при село Клокотница, което е разположено близо до града. Въпросната битка се е състояла на 09.03.1230 година, когато цар Иван Асен II разгромил войската на епирския деспот Теодор Комнин. Деспотът нападнал българската държава въпреки сключения малко преди това мирен договор и поради това българският цар наредил договорът да бъде набучен на копие и да се показва за назидание на противниковата войска. В историята винаги е така - победителите не ги съдят. В случая обаче българският владетел е бил в правото си да се занася с противника.

    В Хасково се намира най-старата джамия в България - Ески Джамия. Построена е през 1395 година - една година преди да падне Видинското царство и България да изчезне като държава запериод от 500 години. Може би поради този факт град Хасково е известен със своята етническа и религиозна толерантност - в града от няколко века живеят турци, българи, цигани, гърци и арменци и, искат или не, хората се научават да бъдат толрантни едни към други в такава мултиетническа среда. Според регистрите на ЕСГРАОН към 15.09.2009 в Хасково живеят 80772 души по постоянен адрес и 96118 души по настоящ адрес. Прави впечатление големият дисбаланс - явно населението в региона е доста мобилно. Според същата статистика 88 % от населението е християнско, а 12 % изповядват исляма.

Родопи    Черно море    Балчик    Видин    Информация за Видин    Стара Загора    България    Лицево - челюстна хирургия

Първи имплантат от система TBR в Хасково    Зъбни импланти    Цени на зъбните импланти    Харманли    Растения

Община Хасково - www.haskovo.bg    Хасковски информационен портал - www.haskovo.net    Всичко за Хасково - www.haskovo.info

Зъбни импланти    Избелване на зъби    Избелваща система    Имплантология    Поставяне на имплантати в Хасково