Априлци

Град Априлци се намира близо до Троян и е образуван от сливането на четири големи села - Ново село, Видима, Острец и Зла река. Сливането на четирите села е осъществено през 1976 година, по случай стогодишнината от Априлското въстание. Името на града е дадено също в чест на Априлското въстание - целият регион взема дейно участие в тези героични събития. Априлци е един от най-дългите градове в България - тъй като е разположен покрай река, подобно на Смолян и Габрово, градът е дълъг и тесен и достига цели 22 километра. Априлци е разположен по поречието на река Острешка, която впоследствие се влива в река Видима - краят на града достига до ВЕЦ Видима.

Град Априлци е разположен точно в подножието на Стара планина. При ясно време се открива отлична видимост към връх Ботев, Марагидик и Острец. Асфалтов път свързва град Априлци и хижа Плевен, откъдето най-лесно може да се изкачи връх Ботев - преходът отнема само около 3 часа и половина. Над хижата е разположен и водопадът Видимско пръскало. От квартал Острец на град Априлци започва и Русалийският проход, който преминава през хижа Тъжа и достига до село Тъжа, което е разположено вече в Южна България. През прохода е възможно да се премине с високопроходим автомобил или джип, макар че в миналото са преминавали и доста ентусиасти с Москвичи. Имало е и планове пътят да се асфалтира, но все пак съседните два прохода - Троян - Кърнаре и Шипченският - очевидно са достатъчни да обслужват трафика между Северна и Южна България. С прокопаването на тунел под Шипка (което не е много ясно кога точно ще се случи) подобен инфраструктурен проект се обезсмисля напълно.

Надморската височина на Априлци е между 500 и 600 метра. Населението на града се колебае около 4000 души. Разстоянието до град Ловеч е около 60 километра, а до град София - около 200 километра. През летния сезон от Пловдив до Априлци се стига изключително лесно, тъй като е отворен проходът Троян - Кърнаре - необходимо е просто да се прехвърлите през Стара Планина и само около 20 километра след Троян ще достигнете до град Априлци. Доста по-сложно е пътуването през зимата - необходимо е да преминете през прохода Шипка, след което да достигнете до град Севлиево и от там да пътувате още около 40 километра до Троян.

Градове в България

Култовият обект Калугера се намира на 4 километра североизточно от града, в северното подножие на връх Марагидик. Разположен е непосредствено до пътека, която пресича Стара планина на юг. Върху масивна скала, която местните жители наричат с това име, са нанесени графитни изображения с различна дебелина. Някои от тях са силно повредени от ерозията на камъка, а други са били обект на вандализъм. Графитите са изсечени в скалата в дълбочина до 2 милиметра и имат средна широчина около 3 милиметра. В средата на камъка има фигури, които наподобяват хора – едната е с големина 60/80 сантиметра, с разперена дясна ръка и квадратна глава. В западната част на скалата е разположена втората фигура – по-малка, с размери 59/20 сантиметра. Тя изобразява също човек с разперени ръце. Около тях са издълбани кръстовидни знаци, малки отвори, черти и символи. Съществува иманярско поверие, според което едната от фигурите е на калугер, който сочи посоката към скривалище на съкровище. Някои учени смятат скалните рисунки за аналогични с тези на входа на централната камера на тракийска гробница, открита между селата Шипково и Ясеново. Те допускат, че това е крайпътно светилище, а човешките фигури изобразяват жрец или предводител, който напътства преминаващите.

Зъбни импланти