Кордопуловата къща

Кордопуловата къща е най-голямата възрожденкса къща в България. Построена е през 1754 година от богатата фамилия Кордопулови (Кордопулос на гръцки) в град Мелник и в момента е един от стоте национални туристически обекта - ако трябва да сме точно, номер 4. Сградата е доста масивна, строена стабилно, и дори и днес впечатлява с размерите и архитектурата си. Състои се от приземен етаж, в който има вкопани изби за производство на вино, полуетаж със стопанско предназначение и издаден еркерен етаж за живеене. Еркерите са били хит през Възраждането поради специфичната методика за изчисляване на данък сгради в Османската империя - плащало се е въз основа не на Разгърнатата застоена площ, а на площта на първия етаж. Считало се че е важно каква част от земята на Османската Империя заема една сграда, поради което строители - хитреци са измислили начин за дългосрочно избягване на излишни разходи - горните етажи се строят издадени и проблемът е решен!

Два от четирите етажа на Кордопуловата къща са изградени от камък. Седем вътрешни стълбища свързват различните нива на сградата.  Безспорно обаче най-впечатляваща е дневната стая, която е разположена на най-горния етаж на къщата и има дванадесет прозореца. Те гледат към четирите посоки на света - север, запад, юг и изток. Всъщност прозорците на къщата са 24, тъй като са подредени на два реда - един долен ред с прозрачни стъкла и един горен с оцветени стъкла. Таванът на тази стая е от резбовано дърво. На много места в стаята има различни декоративни дърворезби, има копринени възглавници и разни миндери, на които да полегенш след една по-сериозна дегустация на Мелнишко вино.

Най-впечатляващ обаче е приземният етаж на Кордопуловата къща. Там има изкопани коридори и галерии, познайте с каква цел... Според различни справочници собствениците на къщата са били в състояние да произведе около 200 - 300 тона червено вино в тези изби! Отделно има хранителни складове, различни скривалища и коридори с неясно предназначение. Както възкликва един пътешественик от Деветнадесети век: истински самостоятелен феод! Коридорите са облепени с множество монети, които туристите поставят там, пожелават си нещо и очакват да се сбъдне.

В Кордопуловата къща се е крил Яне Сандански по време на неговите националноосвободителни борби през различни години. И до днес е запазен тайник, в който са се крилитой самият, хайдути и различни други съмнителни лица. Поради това последният член на фамилията Кордопулис - Манолис, е убит през 1913 година от турците, когато те напускат град Мелник. Някоя си Агнеса - негова дъщеря или прислужница, не се знае точно, наследява къщата, омъжва се за Георги Цинцар и поради това Кордопуловата къща се нарича още и Цинцарова къща. Само че семейството им няма деца и осиновява племенника си Гаврил, чиито син Никола Паспалев днес е официален наследник на къщата. През 1974 - 1980 година Кордопуловата къща е реставрирана основно, за да привлича туристи и да ги радва с всичко, създадено от хората в течение на векове. Тук можете да видите най-голямата бъчва за вино в България - събира точно 12.5 тона от тази животоспасяваща течност.

Информация за планината Пирин    Град Мелник    Бор    Различни видове сгради    Сайтът на Кордопуловата къща

Туристическият информационен сайт    Роженският манастир

Имплантологичен справочник    Кариес    Орална хирургия