Бански Суходол

Връх Бански Суходол е висок 2884 метра. Това е третият по височина връх в България, ако върховете Кутело 1 и Кутело 2 се разглеждат като един общ връх. Така или иначе, това са си два отделни връха, свързани с било, така че Бански Суходол на практика е четвъртият по височина връх в страната. След него по височина се нареждат връх Голям Полежан (2850 метра) и Каменица, отново в Пирин, който е висок 2822 метра. Връх Бански Суходол и връх Кутело са свързани с карстовия ръб "Кончето", който си е една туристическа атракция - за повече информация относно Кончето посетете тази връзка... На север - североизток от Кончето се отделя Котешкият рид, който е също интересен туристически обект, но не може да се премине без алпийски способи - поне осигуровка. Ширината на Котешкия рид е на места до 20 см, а на Кончето - до 70 см. Връх Бански Суходол е разположен между върховете Кутело и Баюви дупки, поради което и е част от Главното Пиринско Било. Има типична конична форма, а  при поглед от запад наподобява неправилен трапец. Склоновете му са много стръмни и скалисти, на североизток се спускат към едноименния циркус, а на югозапад - към долината на Влахина река. На няколко метра на северозапад от връхната точка се намира пещера, която е най-високо разположената в Пирин - на надмосркса височина от 2880 метра.

Връх Кутело    Кончето    Пирин    Банско    Върхове в България    Виж България - различна информация    Баюви дупки

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.bg    www.bg-dentist.com    www.salifarif.com    Зъбни импланти    Зъболекар в Пловдив

www.bg-tourinfo.com    Връх Кутело    www.ralev.ws    www.see-bulgaria.com    Баюви дупки    Художник от град Пловдив

Добра снимка, направена при ясно време - от ляво на дясно: връх Кутело 1 (2908 метра), връх Кутело 2 (2907 метра), и връх Вихрен - 2918 метра. В посока Кутело 2 се вижда много добре карстовият ръб Кончето - туристическа атракция, известна сред планинарите в цяла България, а и на много места извън страната ни. По северния склон на Вихрен се виждат следи от течаща вода - нещо, което сравнително често се среща в Пирин. В отминали геологични епохи водата е формирала релефа, след което върхът се е издигнал над нейното ниво.

www.ralev.bg    Връх Кутело    Подробна информация за планината Пирин

www.ralev-dental.com    Пирин планина