Езеро Бъбрека

Езеро Бъбрека е емблематично за Седемте Рилски езера, а и за Рила и България изобщо. Има много характерна форма - изглежда точно като бъбрек. Разположено е на надморска височина 2282 м. и е дълбоко 28 м. Площта на езерото е 85 декара. Това е второто по големина и дълбочина езеро от групата на Седемте Рилски езера. Най-голямо по площ е езерото "Близнака", което е 91 декара, а най-дълбоко е езеро "Окото" с дълбочина 37.5 метра. Според последни данни дълбочината на "Окото" е 37 метра. До известна степен Бъбрека има ключово местоположение, тъй като при южния бряг на езерото се отклонява пътека за хижа Скакавица и още една за хижа Рилски езера и хижа Седемте езера. Последната преминава покрай езерото Близнака, езерото Трилистника, Рибното и Долното езеро - ако имате повечко време, можете да обиколите всички Седем Рилски езера. В западна посока пътеката се изкачва все повече и повече и достига езеро Окото. В същото време езеро Бъбрека е най-високата точка, до която можете да се изкачите с автомобил в района, като за такова изкачване е необходим високопроходим автомобил. Неведнъж сме били свидетели как запалени офроудъри бръмчат на ниски обороти по почвения път до Бъбрека под неодобрителните погледи на много туристи. Бреговете на езерото са стръмни и скалисти, особено от западната и северозападната страна.

Водосборният басейн на езерото Бъбрека е 0.54 квадратни километра. Водният обем на езерото е значителен - 1 170 000 кубични метра. Това прави езерото най-голямо като обем от всички Седем Рилски езера и второ в Рила - най-голям обем в тази планина има Смрадливото езеро. Бъбрекът в същото време е третото по обем високопланинско езеро в Рила и Пирин. В средата му има една тъмна зона, която повтаря очертанията на езерото - също както при езеро Окото. Тази зона се дължи на по-голямата дълбочина в центъра, поради което водата изглежда малко по-тъмносиня, особено в ясни слънчеви дни.

В миналото езерото Бъбрека се е наричало Кара Гьол (от турски - черно езеро). Това води до известни обърквания, тъй като на няколко часа път е разположен язовир Карагьол.

Къпането в езерото Бъбрека е абсолютно забранено - глобите са от 500 до 5000 лева. Периодично обаче се появяват нарушители, които нарушават забраните. При констатация на такова нарушение следва да се подаде сигнал на телефон 112.

Рилски езера    Крепостта Баба Вида

Маршът на Бдинци    Планината Беласица    Хижа Безбог    Връх Безбог    Върхове в България    Синус лифтинг    Зъбни импланти    Рибарска лодка

Седемте Рилски езера    Върхове в България    Пирин    План на крепостта "Баба Вида"    Банско    Планини в България    Кариес    Ендодонтия