Аджисан Махала

Аджисан махала е една от ромските махали в град Пловдив. Според запознати с бита на ромския етнос там живеят по-заможни и по-образовани представители на тази етническа група - което е и логично, тъй като махалата е разположена в непосредствена близост до центъра на града. Образи има всякакви! Освен цигани (модерно е да се наричат роми) в Аджисан Махала живеят доста турци, арменци и българи - общо взето съжителството е мирно, без ексцесии, поради което от доста време махалата се смята за пример за толератност и космополитизъм. Това е всъщност един от най-старите квартали на град Пловдив - разположен е между Стария град, площад Шахбазян, булевард Мария Луиза и булевард Източен. Основана е през XV век от турски военачалник и свещеник, чието име е носела и джамията (Хаджи Хасан), която впоследствие дава и името на квартала. В миналото Аджисан Махала е достигала дори до баня Старинна (Чифте баня). Цялото име на квартала всъщност е Хаджи Хасан Махала, но типично по пловдивски думите се съкращават (най-вече съгласните звуци) и в градския фолклор се говори за Аджисан Махала или дори за Аджисан Маала.

Архитектурата на Аджисан махала не се отличава особено от тази на другите ромски махали в България - всеки си прави каквото си иска. Улиците са тесни, места за паркиране няма, повечето сгради изобщо не разполагат с екстри като външна мазилка. Някои обаче са измазани перфектно, с което собственикът се опитва да демонстрира пред съседите си едно високо ниво на жизнен стандарт.

Пловдив    www.dentalimplants.bg    Хирургични грешки

Ромските махали в България са места, които се характеризират с ярки противоречия - не само архитектурни, но и във всяко едно отношение. Срещат се схлупени къщички като предните две, строени преди 60 - 70 години. Над тях се извисяват сравнително модерни сгради, като тази на заден план на снимката горе. Сградата не е измазана и е много вероятно да остане такава през следващите 20 или 30 години. При промяна на финансовото състояние на собствениците обаче в рамките на няколко дни може да се появи чисто нова мазилка, а понякога и дебел слой хидроизолация. Някои представители на ромския етнос са изключително взискателни към стоката или услугата, която получават срещу парите си! Следва да се има предвид че по-старото поколение роми са служили в култовите Строителни Войски (КЕЧ - Кралските Елитни Части) и са доста информирани за всичко, свързано със строителството. Тези от тях, които не са емигрирали извън страната, са изключително търсени поради специфичните си трудови умения, а и поради създадените трудови навици по време на наборната военна служба.

www.bg-tourinfo.com    Зъболекар в Пловдив    Альоша    Сахат тепе    Зъбни импланти   Информация за Пловдив    Лицево - челюстен хирург

www.ralev-dental.com    Лицево - челюстна хирургия    Избелване на зъби   Зъболекар в Пловдив

В съседство с Аджисан Махала се намират руини от римско време - което е поредното доказателство за богатата история на град Пловдив

Типичен пейзаж за ромските махали в България - хаотично строителство, всеки си прави каквото си иска и както си иска! Това докарва до ужас всеки архитект от страните в Северна Европа - както знаем, хората там са любители на реда, тишината и спокойствието. Обратно, жителите на страните от Южна Европа изобщо не се впечатляват от подобни пейзажи, тъй като и при тях е същото. Може би италианците, испанците и гърците са чисти цигани по душа, начин на мислене и организация на живота? Със сигурност обаче един по-широко скроен човек би намерил особено очарование в подобен начин на планиране (ако изобщо има планиране) и изграждане на градската среда - особено за кратък период от време, в случай че на широко скроените хора не им се налага да живеят за постоянно в подобни сгради.

Търговията на всякакви бързооборотни стоки е в разцвета си и в делнични, и в празнични дни в Аджисан Махала