Автори на сайта

Във века на фалшивите новини, конспиративните теории и хибридните атаки към цивилизования свят е важно едно нещо - източникът на всяка една информация. В Интернет е пълно с информация за всичко и всички; всеки от седемте милиарда жители на Земята може да си регистрира домейн, да си закупи хостинг план и да каже каквото смята за необходимо на всички останали хора. Ние обаче смятаме че всеки съвестен и отговорен човек трябва да стои зад думите си и да посочва източника си на информация - личен опит или нещо, прочетено някъде в книги, вестници или в Мрежата. Поради това в тази секция на нашия сайт ние смятаме да застанем пред всички седем милиарда земни жители с имената си, лицата си и личните си контакти - телефони и електронни адреси. Смятаме че това е важно и смислено - и не само това; ние заставаме зад всичко, написано в сайта с личния си авторитет, с умовете и сърцата си, доколкото ги имаме. В сайта няма публикуван нито един непроверен от нас факт, нито една снимка или видеоклип, която да не е направена от нас самите. Ако някой от посетителите на сайта ни смята това за неправилно, имаме лесно решение - производителите на софтуер поставят по едно хиксче в горния десен ъгъл на браузърите, така че незабавно го натиснете! Ако обаче смятате нашия начин на разсъждение за правилен и разумен, четете по-надолу... Различни знайни и незнайни специалисти по уеб-макретинг са единодушни - авторът на всеки един сайт има между една и две секунди време, за да грабне вниманието на посетителя - ако до това време не успее, следва кликване върху хиксчето в горния десен ъгъл и нещата приключват. Следва драстично влошаване на статистическите показатели на сайта и състояние на свободно падане надолу в класацията на търсачките. Надяваме се че поне малко успяхме да ви заинтересуваме и се радваме да се запознаем виртуално - ето, това сме ние:

Д-р Атанас Скатов
уеб - редактор
e-mail: drskatov@gmail.com

Лична уеб-страница

Тел. 0876 325 860

Манол Николов
уеб - редактор
e-mail: office@shoptopstudio.com

Тел. 0876 614 288

Д-р Венцеслав Ралев
координатор (главният виновник за всичко)
e-mail 1: ralev@bg-tourinfo.com
e-mail 2: ralev@dentist.bg
e-mail 3: ceo@ralev-dental.bg
Лична уеб-страница 1
Лична уеб-страница 2

Тел. 0888 646003

Автори на уеб-проекта за туристически информационен сайт са д-р Атанас Скатов, Манол Николов и д-р Венцеслав Ралев. През различни етапи от развитието на проекта върху него са работели д-р Нина Бучкова, д-р Явор Симеонов, д-р Венко Делчев, д-р Александар Лазаревски, д-р Салиф Ариф, д-р Влатко Недев и д-р Хамди Омер. Както вече стана въпрос в индексната страница, идеята за подобен проект се зароди в далечната 2002 година, в зората на информационните технологии - тогава Windows 98 беше най-масовата операционна система, Windows XP работеше само върху най-мощния хардуер, а цифрови фотоапарати на практика нямаше. Тук - там някои ентусиасти с по-сериозни бюджети можеха да си позволят сапунерка с резолюция на матрицата от порядъка на 2.5 мегапиксела и обектив с диаметър 30 мм, който по никакъв начин не може да се сменя. Дот-ком балонът се беше спукал с гръм и трясък, но това по никакъв начин не влияеше на българската икономика, защото тя си беше малка и затворена. През 2020 година българската икономика също беше малка и затворена, но през 2002 година мащабите бяха доста по-малки във всяко едно отношение. Някои хора, особено навътре в сферата на информационните технологии, говореха за някаква нова компания на име Google, която предлагала търсене на информация в Интенет... До момента известни търсачки бяха Yahoo и Altavista, като първата компания класираше наличните уеб-страници... по азбучен ред! Социални мрежи нямаше и скоро нямаше изгледи да има.

Всичко това обаче няма съществена връзка с концепцията и философията на нашия сайт. Тримата автори тогава още дори не се познаваха. Още от средата на 90-те години на ХХ век д-р Венцеслав Ралев упорито обикаляше българските планини и правеше снимки. Всичко това много скоро достигна значителен обем от снимков материал, а успоредно с това се увеличиха и познанията на д-р Ралев за планинските преходи, различните маршрути и географията на българските планини. И до ден днешен най-обемистият материал в сайта е този на планинска тематика; както се вижда на снимките горе, и тримата автори са снимани сред планински пейзажи. Въпреки това обаче в сайта вече има доста информация на всякакви други теми - опитваме се да бъдем полезни на обществото по всякакъв начин. И така, приятна виртуална разходка из България!

Начална страница    Зъбни импланти    Лицево - челюстна хирургия    Ретиниран мъдрец    Рана

Сравнително обширни секции от нашия сайт са посветени на Черно море и на българските градове и села. Обичаме да снимаме морето през всички сезони, същото важи и за градската среда. Смятаме че във всички градове и села в България има впечатляващи сгради, улици и цели квартали - само е необходимо човек да отдели време да ги разгледа по-отблизо и да се запознае с историята им.

През 2018 година Манол Николов се присъединява към екипа, който се занимава с разработката и концепцията на туристическия информационен сайт. Манол Николов е журналист по образование и според собствените му думи е информиран за всяка една област от човешката дейност - от цифровото видео през различни готварски рецепти до последните иновации в главата на Елън Мъск. До голяма степен това наистина е така - Манол Николов е информиран и ориентиран човек. Почти през целия си живот е работил в сферата на рекламата във всички нейни форми - печатна реклама, различни табели и всякакви средства за външна реклама, фотография и видеопроизводство.

Манол Николов се пази от Слънцето по време на един преход до Рилските езера

Интернет легенда - на Манол зелето, което беше изядено по време на същия преход

Манол подготвя камерата за заснемане на серия от видеоклипове по време на въпросното изкачване на Отовишки връх през Рилски езера. По време на този преход д-р Явор Симеонов стигна до гениалното умозаключение че руските часовници са най-здрави и най-бързи. Всички успяха да изкачат Отовишки връх успешно, дори има една снимка, на която Боян пуши сусамка...

Манол снима Боян

Човекът с камерата. Манол винаги е смятал че видеото е тази медия, която ще се развива най-много в бъдеще и ще се използва максимално във всеки рекламен канал, тъй като е най-информативна. Според неговите схващания една снимка казва колкото 1000 думи, а един видеоклип - колкото 1000 снимки. Поради това и сайтът You Tube още в момента на създаването си генерира огромен трафик - не само защото по принцип видеоклиповете са обемни и си изискват трафик, но и защото са информативни, възприемат се лесно и хората започват да ги гледат с цел научаване на нови неща и забавление. Дори и да не знаеш езика, на който евентуално се говори във видеоклипа (ако има реч), самото динамично изображение е източник на достатъчно информация и всеки средноинтелигентен човек ще разбере за какво става въпрос. Останалите автори на настоящия сайт са напълно съгласни с тези размисли и страсти на Манол - не само защото се доверяват напълно на огромния му опит, но и защото нерядко лично са имали възможност да се убедят в силата и смисъла на мултимедийните презентации.

Човекът с камерата снима Рила планина

Култова снимка - аз те виждам, но ти виждаш ли ме? По този въпрос е необходимо да се произнесе компанията Canon

Манол тържествено пие любимата си бира (Гинес) след като се е изкачил на връх Вихрен

Д-р Атанас Скатов по време на презентация

Атанас Скатов по време на ежедневната му тренировъчна програма в Стара планина над град Сливен. Целите на д-р Скатов изискват сериозна физическа подготовка и поради това му се налага да тренира дълго и упорито - най-вече за силова издържливост, по-малко за сила, бързина и ловкост. Атанас Скатов е българският алпинист с най-добри постижения към момента (месец декември 2020 година). Поставил си е за цел да изкачи всички върхове с височина над 8000 метра в света, които са 14 на брой и има пълни изгледи да успее; ако това се случи, ще бъде първият веган в света с подобно постижение. През 2017 година д-р Скатов успя да изкачи седемте континентални първенци - никой веган преди него не е успявал да постигне това.

Д-р Атанас Скатов се е ангажирал и с опазването на околната среда - нещо, което всеки планинар и алпинист би трябвало да върши с голямо удоволствие и отдаденост. По време на ежедневната си физическа активност той наблюдава редица човешки дейности, които вредят на околната среда и с болка критикува хората в социалните мрежи за всички щети, които те нанасят на природата.

Д-р Венцеслав Ралев по време на изкачване в планината. И д-р Скатов, и Манол Николов, и д-р Ралев се чувстват отлично сред природата. В крайна сметка човек е произлязъл от природата и това е неговата естествена среда - според представите на д-р Ралев, който е абослютен атеист и отрича креационизма. Манол Николов и Атанас Скатов са умерено религиозни, но предвид доброто им образователно ниво и огромната информираност също са застъпници на еволюционната теория. Ако съществува Бог, то той е в самите нас, в планините, в морето и в Живота като цяло - от философска гленда точка това се нарича субективен идеализъм. Природата действа релаксиращо и ни кара да забравим ежедневните си грижи и всякакви битовизми и дребнотемия. Именно това е и идета на нашия туристически информационен сайт - да накараме хората да се отпуснат, да си почиват активно и да се радват на живота. Това според нас ще доведе със сигурност до създаването на един по-добър свят, в който всички ние да живеем по-добре от преди!