Езеро Сълзата

    Езеро "Сълзата" се намира на най-голяма надморска височина от всичките Седем Рилски езера. Разположено е на 2535 м. над морското равнище, има площ 7 декара и е най-плитко - дълбочината му достига едва 4.5 м. Нарича се още Горно езеро; името "Сълза" се дължи на кристалночистата вода на езерото. При такава надморска височина едва ли може да се очаква наличието на замърсявания - индустрията и изобщо човешката дейност все още не е успяла да достигне толкова високо в планината. Единствено някой несъзнателен турист може да изхвърли обвивка от вафла и така да предизвика замърсяване на околната среда. През почти девет месеца от годината водата на езерото е замръзнала. Изключително бедна е на минерали, тъй езерото като се захранва единствено по дъждовен и снеготопежен път.

    "Сълзата" се достига единствено от езеро "Окото" или от вр. Мальовица. От "Окото" е необходимо да се изкачите нагоре по пътеката, която идва от езеро "Бъбрека" и да завиете вляво при достигане на езерото. Ако завиете вдясно, ще се насочите към Отовишки връх и няма да успеете да видите "Сълзата", което ще бъде една голяма загуба. Езерото е изключително красиво и си заслужава да се види. При преход от вр. Мальовица към Седемте Рилски езера "Сълзата е първото езеро, което ще видите - при изкачване на хребета, който се спуска южно от Отовишки връх, се открива изведнъж една спираща дъха гледка към всички Седем Рилски езера. При ясно време цветът на езерата е наситено син; при облачно време са сивкави, а при дъжд и буря стават дори сивочерни. Пътеката от "Окото" до "Сълзата" е изключително лавиноопасна при зимни условия! При най-ниската лавинна опасност искрено ви съветваме да не минавате оттам. Склонът е просто идеален за лавини - ъгъл от около 35 градуса спрямо хоризонта, северно изложение и никакви пречки за снежните маси.

Рила - най-високата планина в България

    Южно от Сълзата се извисява т.нар. Езерен връх. Това е дин своеобразен наблюдателен пункт, от който се виждат всички Седем Рилски езера и Отовишки връх. Ако застанете на върха с гръб към Сълзата, вляво от вас се вижда "Окото", малко по-надолу също вляво - езеро "Бъбрека", а право надолу - езеро "Близнака". Вляво и зад вас се извисява Отовишки връх. При наличие на статив и подходящ фотоапарат би могла да се направи отлична панорамна снимка - за съжаление ние не успяхме да заснемем нищо такова поради липса на статив, а и защото времето напредваше.

Снимка на езеро Сълзата, видяно от Отовишки връх

www.dentalimplants.bg    Езеро Трилистника    Бахър