Острови в Черно море

    Островът представлява сравнително малък участък от суша, заобиколен от всички страни с вода. Островите заемат около 9.9 млн. кв. км. от площта на земната повърхност, или около 6.4 %. Големината им варира от няколкостотин хиляди до един квадратен километър. Най-големите острови на Земята са Гренландия, Нова Гвинея, Калимантан, Мадагаскар, Бафинова земя, Суматра, Великобритания, Хоншю, Виктория и Езмир. По местоположение островите се делят на океански, морски, езерни и речни.

    Бреговата линия на Черно море е много слабо разчленена. Поради това покрай българските брегове на морето (а и покрай бреговете на останалите държави също) рядко се срещат острови. Така например в териториалните води на България се срещат едва пет острова, които са с много малки размери - по този признак българското крайбрежие се различава коренно от бреговете на Хърватия например, където се срещат хиляди острови.

    Остров "Свети Кирил" е известен още като о. "Св. Кирик" и о. "Св. Кирик и Юлита". Намира се на 250 м. северозападно от Созопол и има площ от 80 декара. Това е единственият остров по българското Черноморие, който е свързан с вълнолом със сушата. Вълноломът е изграден през 1927 година. Дълго време на този остров е имало военноморска база. За периода от 1929 до 2006 година там са изградени 38 масивни сгради, три подземни склада и хидротехнически съоръжения. От 2007 година насдам островът се стопанисва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Черно море    Беласица    Родопи    Аркутино    Виж България    Изгреви    Каваците    Поморие    Ахелой    Нос Хумата

    Остров "Свети Иван" е най-голям по Българското Черноморие с площ от 660 декара. Той се намира на 910 метра от най-северната част на полуостров Столец (стария Созопол). Направените разкопки разкриват следи от човешко присъствие пще от V - VI век. Находките от различни периоди включват два християнски храма, царска резиденция, руски лазарет, военно гробище и т.н. На острова има сонарен фар, който заедно с този на нос Емине показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив. През 1993 година о. Свети Иван е обявен за защитена територия с цел опазване на местообитанията на редки и застрашени птици. На острова се изграждат екопътеки и заслони за почивка на туристи.

    Остров "Свети Петър" се намира в близост до остров "Свети Иван" и се предполага че се отделил от него в резултат на природни катаклизми. Площта му е едва 4 - 5 декара. Известен е и като Островът на птиците. От техните екскременти островът е придобил и белия цвят на скалите си; включен е и в екомаршрута за наблюдение на миграциите на птиците. Археологическите разкопки разкриват и останки от възрожденски параклис и антична керамика.

    Змийският остров (о. Свети Тома) е с площ от 10 декара и се намира северно от устието на р. Ропотамо, срещу плажа Аркутино. Той е част от резервата Ропотамо и е единственото място в България, където се срещат диворастящи кактуси. Във водите около острова се срещат много диви водни змии, откъдето идва и името на острова. Преди време на този остров е бил построен храм, носещ името свети Тома - това е причината островът да носи и името на свети Тома. Островът е общо взето труднопроходи, подходящ е за екотуризъм. Плажът на Аркутино доскоро беше добър за палатки и нудисти, но в момента наблизо се строи вилно селище, жалват се еколози.

    Остров "Свети Анастасия" се намира на 6.5 км. източно от Бургас, между нос "Свети Анастасия" и нос "Атия", като площта му е 8.5 декара. Островът е известен и с името Болшевик, което носи в периода 1945 - 1990 година. От 1925 до 1945 година пък е използван за концентрационен лагер. Днес островът се стопанисва от Българската православна църква и местен бизнесмен. На острова има фар, сграда за нощувки, ресторант, църква, малък кей и бивш затвор. Няма ток, така че условията за живот са доста трудни. Мястото се смята като подходящо за развитие на туризъм, могат да се привличат авантюристично настроени чужденци.