Урдини езера

Урдините езера са група ледникови езера между Рилските езера и връх Мальовица. Не са толкова известни колкото Седемте Рилски езера, но си заслужава да се видят. Причина за незаслужената неизвестност на Урдините езера е трудният достъп до този туристически обект - в най-отдалечената част на Северозападна Рила, на около 1.5 часа път от езеро Сълзата, което от своя страна е най-отдалеченото от Седемте Рилски езера. Урдините езера са шест на брой, носят имена, които много приличат на имената на Седемте Рилски езера - Сухото, Рибното (често се бърка с Рибното езеро от Седемте Рилски езера), Триъгълника, Ботаническото (Удавника), Голямата Паница и Малката Паница. Районът около Урдините езера не е толкова каменист, а е много приятно зелен и всички върхове са леко заоблени, не типично алпийски. От Урдините езера изтича Урдина река, която е приток на река Черни Искър. Езерата са със сравнително малка площ - от 1 до 2.5 хектара. Най-малко по площ е Рибното езеро, което поради близостта си с връх Дамга се нарича още Дамгско езеро (това име изисква известна лингвистична тренировка, докато бъде произнесено правилно). Рибното езеро е най-малко по площ, но има най-голям водосборен басейн; най-ниското езеро, Голяма Паница, е с най-голяма площ и обем - площ от 2.5 хектара и обем от 89 500 кубични метра, което се равнява на обема течност, превозван от средно голям танкер. Езерото е разположено на надморска височина 2278 метра. Най-високото езеро от групата е Сухото езеро, което е на 2375 метра надморска височина. То има кръгла форма и е дълбоко около 5 метра; най-дълбоко е езерото Малка Паница (7.5 метра), което е източно от Рибното на височина 2336 метра. От него изтича малък водопад, който се влива в езерото Голяма Паница, от което езеро изтича Урдина река.

През 1985 година Урдините езера са обявени за природна забележителност, зарибени са с дъгова и блканска пъстърва, което ги прави атрактивни за риболов. Все пак, доколкото ни е известно, риболовът в Национален парк "Рила" е абсолютно забранен. Урдините езера се достигат най-вече по два маршрута - от пътеката от хижа "Иван Вазов" до връх Мальовица или от пътека, която се отклонява от пътя за хижа Вада. Последната пътека следва точно поречието на Урдина река, но на места е много трудно проходима. Отклонява се от пътя за хижа Вада на място, наречено Яворова поляна, където се намира въжен мост над буйна река - това всъщност е въпросната Урдина река. Другата пътека се отклонява вдясно то маршрута от връх Мальовица към хижа Иван Вазов; това става на около час път след преминаването през Мальовица. И двете пътеки са немаркирани, трудно се проследяват и изискват доста опит от туристите.

www.bg-dentist.com    www.ralev-dental.bg    www.omegadentagroup.com    www.bg-dentist.eu    Хижа Рилски езера    Пирин планина

www.dentalimplants.bg    www.bg-tourinfo.com    www.ralev-dental.com    Рилски манастир    Лицево - челюстна хирургия