Терористични актове в България

    Думата "terror" е от латински произход и означава ужас. Терорът като понятие е използван все пак много преди латинският да се утвърди като международен език на научната мисъл - Аристотел обозначава като терор силния страх и ужаса, който хората изпитвата при неочаквана среща със смъртта. В наши дни под терор се разбират системни насилствени действия от определена група хора над други, които действия са на високо равнище и обикновено са подплатени със силен икономически и политически подтекст. За щастие в България не са осъществявани голям брой терористични актове; не е имало и много жертви на тероризма.

    На 20.08.1903 година край Бургас е взривен пътническият кораб "Вашкапу". Жертви са 28 души. Атентатът е организиран от Гоце Делчев и Михаил Герджиков. Като членове на ВМРО те извършват поредица от убийства в няколко европейски държави, чрез които се опитват да привлекат вниманието на Великите сили и чрез тях да ивършат политически реформи в Македония.

    Един от най-зловещите терористични актове в страната е атентатът в църквата "Света Неделя", извършен на 16.04.1925 година в София от създаденото няколко години преди това военно крило на БКП. Клисарят на храма предлага на тавана да се постави бомба с цел ликвидирането на голяма част от тогавашните политици и военни. Заради това малко по-рано е убит о.з. ген. Константин Георгиев, председател на управляващия тогава Демократически сговор. При погребването на генерала бомбата е взривена, при което покривът пада и убива 134 души, между тях трима народни представители, 10 генерали и 26 офицери. По чудо цар Борис III оцелява, тъй като закъснява за погребението. Ранени са343 души, много от които са затрупани под развалините и по-късно умират от раните си. Извършителите са разкрити след около един месец и бързо са осъдени на смърт, като някои от присъдите са изпълнени веднага.

    На 30.06.1948 година е отвлече пътнически самолет по линията София - Варна - Бургас. Извършители са група бивши офицери, за организатор и непосредствен изпълнител се счита о.з. полк. Страшимир Михалакев. Преди летище "Бургас" той и още седем души успяват да отнемат управлението на самолета, част от екипажа оказва съпротива и има жертви. Цел на терористите е бягство от тогавашната т. нар. Народна власт - те успяват да кацнат в Истанбул, където получават политическо убежище, а в България са осъдени задочно на смърт.