Храм паметник Александър Невски

Църквата "Свети Александър Невски" е разположена в град София и е катедрален храм на българския патриарх. Построена е от 1882 до 1912 година - точно за период от 30 години, а през 1955 година е обявена за паметник на културата от национално значение. Около църквата е разположен площад със същото име. Според различни справочници това е най-големият източноправославен храм на Балканския полуостров - нещо, твърде спорно според нашия екип - все пак на Балканите са разположени Румъния, Сърбия и Гърция, в които източноправославната църква е особено силна и съседите няма да се оставят току - така ние да грабнем първенството в класацията! Интересно е че втората по големина източноправославна катедрала също е разположена на територията на България - това е храмът Свети Димитър в град Видин.

Решението да бъде построен този храм е взето по време на Учредителното събрание през 1879 година. Предложението е направено от Петко Каравелов. Идеята е била храмът да бъде посветен на Освобождението на България; първоначално са смятали да построят църквата във Велико Търново, но след обявяването на София за столица е взето решение храмът да бъде там. Това решение е взето от Първото Обикновено Народно Събрание. Княз Александър Батемберг се обръща с призив към целия български народ за дарения за строежа на храма - бързо са събрани около 1 900 000 лева. Основите на църквата са положени изключително тържествено на 3 март 1882 година - на четвъртата годишнина от подписване на договора от Сан Стефано. В основите също така е вградена метална кутия, в която са записани имената членовете на тогавашното правителство.

Църквата е проектирана от руския архитект Александър Померанцев (1848 - 1918). Помощници са му Александър Смирнов и Александър Яковлев - случайно или не, и тримата проектанти носят личното име Александър, остава загадка дали това има връзка с името на светията, чието име носи църквата - Александър Невски. Храмът е построен на най-високото място в град София - то има надморска височина от 552 метра. Първият проект е изработен през 1884 - 1885 година от друг архитект - академик Иван Богомолов, но той умира и Александър Померанцев изцяло преработва проекта. Той е окончателно завършен през 1898 година; истинският строеж със сериозните строителни работи започва през 1904 година и завършва през 1912 - както вече беше споменато. Очевидно общинските администрации и в началото на ХХ век не са били най-бързо действащите институции, каквито са и днес. За подобен мащабен проект обаче същинският строеж приключва доста бързо - само за осем години, което за строителната техника от онова време си е сериозно постижение. Цялата стойност на храма достига 5.5 милиона лева - сумата е изключително висока за времето си. През месец май 1912 година председателят на Народното Събрание Стоян Данев е в столицата на Русия - Санкт Петербург, и кани руския император Николай Втори на посещение в София за официалното освещаване на храма - на което Николай Втори отказва поради голямата си заетост. Официалното освещаване на храма е осъществено чак през 1924 година - тържествата продължават цели три дни, от 12.09 до 14.09 през същата година.

Църкви и манастири в България    Информация    Александар Лазаревски